İSTANBUL (AA) - Maçka Parkı'nda "kıyafete müdahale edildiği" iddiasıyla çıkan tartışmaya ilişkin parktaki güvenlikçi Savaş İlter ile Çağla Köse hakkında "hakaret" suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, müşteki-sanıklar Çağla Köse ve Savaş İlter ile avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan Çağla Köse, olay günü Maçka Parkı’ndaki tuvalet sırasında beklerken Savaş İlter’in yanına geldiğini ve kendisine "Bu şekilde gezemezsiniz, uygun değil. Böyle giyiniyorsunuz, tecavüze uğrayınca güvenlik bizi korumadı diyorsunuz." dediğini iddia ederek, herkesin içinde küçük düşürüldüğünü söyledi.

Sanık Köse, kıyafetinin hiçbir rahatsız edici yönü bulunmadığını, sonrasında gelen polislerin de kıyafetinde hiçbir sorun olmadığını, olsa bile buna karışmaya haklarının olmadığını herkesin içinde söylediğini belirterek, "Sanık bu ifadelerle benim gibi giyinen kadınların tecavüze uğraması haklı, benden farklı giyinen kadınların tecavüze uğraması ise haksızmış şeklinde bir imada bulunmuş oldu. Bu söylem, halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmektir hem de açıkça cinsel tacizdir." iddiasında bulundu.

Olaydan sonra sosyal medyada kendisinin ''provokatör'' gibi yansıtıldığını savunan Köse, diğer sanık İlter’e hakaret etmediğini, polis çağırması üzerine arkadaşına dönerek "manyağa bak ya" dediğini, bunu da hakaret amaçlı söylemediğini öne sürdü.

Diğer sanık Savaş İlter de savunmasında, olay günü parkta devriye görevi yaparken çocuklu bir kadının yanına geldiğini ve kendisine ''Parkta mahrem yerleri görünen bir bayan var. Rahatsız oluyoruz. Aldığınız para helal mi?" dediğini anlattı.

Bu ifadelerin ardından kendisinin sanık Köse'nin yanına gittiğini söyleyen İlter, "Rahatsız olanlar var. Üzerinize biraz dikkat edin." diyerek, bu kişiyi uyardığını savundu.

Uyarısının ardından sanığın kendisine "Sen kimsin, karışamazsın" diye bağırdığını dile getiren İlter, Köse'nin bağırması üzerine çevredeki bazı erkeklerin toplanıp kendisini sıkıştırdığını, ''Şeriat mı getireceksiniz. Burayı Fatih’e mi çevireceksiniz'' diye kendisine tepki gösterdiklerini anlattı.

Sanık İlter, olayla ilgili aradığı polisin 2 saat sonra geldiğini ve ardından polis merkezine gittiklerini ifade etti.

Avukatının "O gün Çağla Köse'nin üzerinde nasıl bir kıyafet vardı?" sorusu üzerine sanık İlter, "O gün üzerinde transparan kıyafet vardı diyorlardı ama tülden ibaretti. Elbisenin içine bir şey giymemişti. Olduğu gibi vücudu görünüyordu." yanıtını verdi.

Sanık Köse'nin avukatının da "Hangi mevzuata dayanarak bir kişinin düzgün bir giyinmesini istedin?" diye soru yönelttiği İlter, ''Ben 'lütfen üzerinize dikkat edin, burası kamuya açık bir yer. Çocuklu aileler rahatsız oluyorlar.' dedim." ifadelerini kullandı. Yanıt üzerine, Köse’nin avukatı sorduğu sorunun cevabının bu olmadığı kaydetti.

Duruşma, tanıkların dinlenilmesi amacıyla ertelendi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Maçka Demokrasi Parkı'nda 29 Temmuz'da kıyafet nedeniyle tartışma çıktığı anlatılıyor. Güvenlikçi Savaş İlter'in, kıyafeti nedeniyle Çağla Köse'ye "alenen hakaret" ettiği ileri sürülen iddianamede, Köse'nin de aleni tahrik altında güvenlik görevlisine "hakaret" ettiği belirtiliyor.

İlter'in "hakaret" suçundan 3 aydan 2 yıla kadar, Çağla Köse'nin ise "kamu görevlisine hakaret" suçundan 1 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, her iki kişi de "müşteki" ve "sanık" sıfatıyla yer alıyor.