ÜSKÜP (AA) - Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Makedonya Türklerinin milli bayramı olarak her yıl 21 Aralık'ta kutlanan Türkçe Eğitim Bayramı dolayısıyla farklı şehirlerden gelen çok sayıda Türk öğretmen ve öğrenciyi kabul etti.

İvanov, "Villa Vodno" Cumhurbaşkanlığı rezidansında gerçekleşen kabulde, Makedonya Türklerinin Türkçe Eğitim Bayramı'nı kutladı.

Makedonya’da ilk Türkçe eğitimin 21 Aralık 1944'te başladığını belirten İvanov, böylece ülkedeki tüm vatandaşlara eşit şartlar sağlandığını söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" sözlerini hatırlatan İvanov, “Bugünü, hayatını eğitime adamış, gece gündüz demeden, dinlenmeden ülkenin geleceğini şekillendirmekle görevli genç nesillerle çalışan öğretmen ve eğitimcilerle kutlama kararı verdik." diye konuştu.

İvanov, bağımsızlığı boyunca ülkesinin dostu olan Türkiye'nin Makedonya'yı her zaman desteklediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Bağımsızlığımızın şafağında, tanınmama, yalnız bırakılma ve ambargolara kadar ciddi zorluklarla karşılaştık. Ancak halkın da dediği gibi, 'Dost zor zamanda belli olur'. Türkiye, Makedonya'nın istikrarlı destekçisi ve dostu olduğunu, ilk önce bağımsızlığını tanıyarak daha sonra da Avrupa-Atlantik yolundaki aktif desteğiyle gösterdi."

Bu yıl sadece Makedonya’nın değil, Türkiye’nin de hem yurt içinde hem de küresel çapta ciddi zorluklarla karşılaştığını vurgulayan İvanov, bu nedenle birbirlerini desteklemeleri gerektiğini, bu şekilde daha güçlü olduklarını belirtti.

İvanov, ülkesinin Türkiye ile önemli ticari ilişkilerinin de bulunduğuna işaret ederek Makedonya’nın Türkler, Türkiye’nin de Makedonyalılar için önemli birer turistik destinasyon olduğunu söyledi.

Başarılı nesiller yetiştirmeleri için öğretmenlerden çalışmalarına devam etmelerini isteyen ve onlara cumhurbaşkanı ve akademisyen olarak destek sağlayacağını vurgulayan İvanov, Makedon kurumlarının yanı sıra TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve MATTO gibi kurumların ülkedeki Türklere desteklerini esirgemeyeceğini sözlerine ekledi.

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Hüsrev Emin de kabulden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkçe Eğitim Bayramı’nın Makedonya Türklerinin varlığının en önemli göstergesi ve ispatı olduğunu belirtti.

Öte yandan, yarın Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklere Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun da katılması bekleniyor.