ERZİNCAN (AA) - Erzincan'da kaçakçılarca yol kenarına terk edilen ve kar yağışı altında yürümek zorunda kalan 42 kaçak göçmen yakalandı. Mehmetçik, 60 saattir aç olan kaçak göçmenlere sıcak çorba, kahvaltı ve çay ikram etti.

Kar yağışının etkili olduğu Erzincan-Erzurum karayolunun Üzümlü ilçesine bağlı Karakaya köyü mevkisinde kalabalık bir grubun yol kenarında yürüdüğünü görenler, durumu Üzümlü İlçe Jandarma Komutanlığına bildirdi.

Bölgeye giden Mehmetçik'in kimliklerini kontrol ettiği 1'i kadın 42 kişinin yasa dışı yollarla yurda giriş yaptığı ve kaçakçılarca bir minibüs ile ilçeye getirildikleri anlaşıldı.

Minibüs sürücüsünün "Erzincan Otogarı'na yakınsınız, 10 dakika yürüyerek otogara ulaşabilirsiniz" diyerek kar yağışı altında yol kenarına terk ettiği kaçakların, İstanbul'a gitmek için otogara ulaşmak amacıyla yürümeye başladıkları saptandı.

Yaklaşık 2,5 saat yürümelerine rağmen otogara ulaşamayan kaçakların 60 saattir yemek yemedikleri belirlendi.

Yurda kaçak olarak girdikleri belirlenince Mehmetçik'in gözaltına aldığı çoğunluğu Afgan, aralarında Pakistan, Bangladeş ve Somali uyrukluların da bulunduğu kaçak göçmenler, Üzümlü Belediyesince tahsis edilen otobüsle İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü.

Mehmetçik'in burada sıcak çorba, kahvaltı ve çay ikram edip acil ihtiyaçlarını karşıladığı kaçak göçmenler ardından Üzümlü Devlet Hastanesine götürülüp sağlık kontrolünden geçirildi.

Kaçak göçmenler, bu işlem sonrası kimliklerinin belirlenip haklarında yasal işlem başlatılması amacıyla il merkezindeki bir spor salonuna götürüldü.

- "2,5 saat yürüdük"

Kaçak göçmenlerden Afganistan uyruklu Necubullah Yoldaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afganistan'dan İstanbul'a gitmek amacıyla Erzincan'a geldiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Kaçakçılar bizi yol kenarında bıraktılar ve kar yağarken 2,5 saat yürüdük. Bizi bulan jandarma kahvaltı ve çay verdi. Allah razı olsun, çok teşekkür ediyoruz, 3 gündür hiçbir şey yememiştik, şu anda karnımız tok. Şoför bizi yol kenarına bıraktı ve 'Erzincan Otogarı'na yakınsınız, 10 dakika yürüyerek otogara ulaşabilirsiniz. 10 dakika yürüdükten sonra ışıkların yanında otogar var.' dedi ama 2,5 saat yürüdük, otogarı göremedik. Jandarma gelip bizi buldu."

Jandarma, kaçak göçmenleri yol kenarına bırakarak kaçan minibüs sürücüsü ile diğer kaçakçıların yakalanması için çalışma başlattı.