En güvenilir 2 kurum olarak Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği (ASPS) ve Uluslararası Estetik ve Plastik Cerrahlar Derneği (ISAPS) ön plana çıkıyor. Bu kurumlardan ilki adından da anlaşılacağı gibi araştırmalarını ABD ile sınırlı tutsa da ikincisi global ölçekte çalışmalar yürütüyor. Her 2 kurum da operasyonları kozmetik estetik ve cerrahi estetik olarak ana 2 kategori başlığı altında değerlendiriyor. Araştırmalardan çıkan sonuçlara göre en çok tercih edilen cerrahi estetik uygulaması meme büyütme. 2. Sırada liposuction geliyor.

İlk 5 Cerrahi Estetik Operasyonu Verileri:

Kaynak: ISAPS

Kaynak: ASPS

Global verilerde biraz daha detaya girip cinsiyete göre ayrım yaparsak erkek hastalarda meme büyütme estetiğinin yerini jinekomasti ameliyatı alıyor.

Kaynak: ISAPS

İstatistikler 2018 verilerine göre hazırlandı. 2019 raporu henüz yayınlanmadı.

Dünya genelinde toplam cerrahi operasyonların sayısında bir önceki yıla (2017’ye) göre %0,6’lık düşüş görülürken kozmetik estetik uygulamalarında %10.4 artış meydana geldi. En çok talep göre kozmetik estetik uygulamalarının başında botoks (Botulinum Toksin) geliyor.

Raporda en çok estetik uygulamanın yapıldığı ilk 10 ülkeye ait istatistikler detaylı şekilde veriliyor. Bu ülkeler arasında ABD, Brezilya, Meksika, Almanya, Hindistan, İtalya, Arjantin, Kolombiya, Avustralya, Tayland bulunuyor.

Raporda Türkiye en çok estetik plastik cerrahın bulunduğu 11. ülke olarak yer alıyor.

Kaynak: ISAPS

Raporu Detaylı İncelemek İçin: Uluslararası Estetik Plastik Cerrahlar Derneği