BERLİN (AA) - AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına rağmen "stratejik kabiliyetlerini” koruyacaklarını belirterek, "Avrupa'da bir güvenlik boşluğu olmayacak” dedi.

Barnier, Berlin Güvenlik Konferansı'nda (BSC) yaptığı konuşmada, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını üzüntüyle karşıladıklarını ancak karara saygı duyduklarını belirterek, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de daha önce açıkladığı gibi, kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesi gerektiğini ifade etti.

Gelecekte İngiltere Savunma Bakanının AB Savunma Bakanları toplantılarında yer almayacağına, AB'nin siyaset ve güvenlikle ilgili komite toplantılarına katılmayacağına işaret eden Barnier, İngiltere'nin AB tarafından yönetilen askeri operasyonları komuta edemeyeceğine dikkati çekti.

Barnier ayrıca, İngiltere'nin Avrupa Savunma Ajansı ya da Europol'a üye olmayacağına, Avrupa Savunma Fonu'ndan yararlanmayacağına ve AB'nin hiçbir karar mekanizmasında yer almayacağının altını çizdi, yine de İngiltere ile güvenlik alanında işbirliğini sürdürmek istediklerini, bu konuların müzakerelerde ele alınacağını vurguladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in, İngiltere'nin AB'den ayrılacağını ancak Avrupa'dan kopmayacağı şeklindeki sözlerini hatırlatan Barnier, bu açıklamayı olumlu bulduklarını belirtirken, "İngiltere'nin ayrılmasına rağmen stratejik kabiliyetimizi koruyacağız, Avrupa'da bir güvenlik boşluğu olmayacak." şeklinde konuştu.

Brexit görüşmelerinin çok zorlu ve karmaşık olduğunu vurgulayan Barnier, bu ülkedeki AB vatandaşları ile AB ülkelerinde yaşayan İngiliz vatandaşlarının hakları ve AB üyesi olurken İngiltere'nin verdiği mali vaatlerin yerine getirilmesi konularında İngiliz hükümeti ile ilerleme sağlanmasını beklediklerini söyledi.

Görüşmelerin bu hafta devam edeceğini ve gelişmeler sağlanması durumunda gelecek 15 gün içinde Avrupa Konseyi'nin toplanarak 2018 yılında İngiltere'nin ayrılmasından sonraki geçiş dönemini ele alacağını, daha sonra da AB'ye üye ülkelerin bu konuda karar vereceklerini belirten Barnier, İngiltere'nin, AB’den ayrılsa da BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ve NATO üyesi olarak önemli bir partner olmaya devam edeceğini, bu ülke ile gelecekte de Avrupa'nın ortak değerlerini ve kaderini korumak için işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın araştırmalarına göre 2045 yılında dünyadaki büyük güçlerin savunma harcamalarını iki katına, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan'ın ise 5 katına çıkarmalarının beklendiğini ve hiç kimsenin şimdiden 10 ya da 20 yıl sonra Avrupa'nın istikrarlı bir kıta olacağını söyleyemeyeceğini kaydeden Barnier, "Bu istikrarı sürdürmek ve değerlerimizi tüm dünyada yüksek tutmak, biz Avrupalıların elinde. Bunu hiç kimse bizim için yapmayacak ve bu sınavları başarmak için işbirliği yaparak daha güçlü olacağımız da ortada gibi görünüyor." şeklinde konuştu.

İngiltere ile siber saldırılar gibi asimetrik tehditler, terörle mücadele, istihbarat paylaşımı gibi alanlarda işbirliğini sürdürmeyi ümit ettiklerini belirten Barnier, İngiltere ile işbirliğine kapının açık olduğunu ancak burada AB’nin koşullarının geçerli olacağını vurguladı.

Avrupa'nın savunmasının "açık bir proje" olduğunu ve Norveç gibi AB üyesi olmayan 4 ülkenin de buna iştirak ettiğini söyleyen Barnier, "Avrupa savunmasının inşası başlamıştır. Bunun oluşması için İngiltere'yi beklemeyeceğiz ancak zamanı geldiğinde İngiltere ile işbirliği yapmaya hazır olacağız.” dedi.

Barnier, İngiltere’nin 2019’da AB’den ayrılmasının ardından "üçüncü ülke" statüsünde olacağına dikkati çekerek, bundan sonraki savunma işbirliği sürecinde İngiltere’nin, karar alma mekanizmalarında AB üyeleriyle eşit bir statü beklememesi gerektiğini, AB’nin savunma alanındaki imkanlarını otomatik olarak kullanamayacağını, belli imkanlardan yararlanmasının da ancak katkısı oranında olacağını vurguladı. ​