KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden süreçte yaşanan gelişmelere her gün bir yenisi daha eklenirken, genel kanı ise ülkede bir seçim atmosferi olmadığı yönünde.

İlk turu mart ayında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve gelinen noktayı Mısır'ın iki tanınmış ismi Tarık el-Bişri ve Fehmi Huveydi AA muhabirine değerlendirdi.

Ünlü hukukçu ve düşünür Bişri, milletin iradesini ortaya koyması çağrısında bulunurken, Huveydi ise seçimlerin çağrı olmaksızın boykot edileceğini, kentlerde katılımın büyük oranda azalacağını belirtti.

- "Halk iradesini ortaya koymalı"

Seçim sahnesindeki gelişmeleri yorumlayan Bişri, "Bunlar seçim değil, referandum değil. Bu, ülkede var olan yönetim üslubunun devamıdır. Ülkede 4 yılda bir yapılacak serbest ve adil seçimlere ilişkin anayasal düşünceyi çiğnemektir." değerlendirmesinde bulundu.

Halkın iradesini göstermesi gerektiğini savunan Bişri, şunları söyledi:

"Devlete karşı koymak için değil ancak karşısında durmak için güçlü topluluklar koordineli olarak halk iradesini empoze edebilir. Bu seçimlerde tek çözüm katılmak ya da katılmamak değildir. Tekrar söylüyorum çözüm, halkın iradesinin dayatma gücüne ulaşmasıdır."

- "Seçimlere katılım az olacak"

Arap dünyasının önde gelen gazeteci yazarlarından Huveydi de "Rakip olsun diye her kim olursa olsun bir aday arama işlemi seçimlerin gerçek içeriğini kaybettirmiştir." ifadesini kullandı.

Huveydi, seçim sürecinde yaşananlara ilişkin, "Devletteki bazı aygıtlar boşluk doldurmak amacıyla adayları ileri sürerek yama yapma işlemine sığınıyor. İşte seçimlere güveni kaybettiren de budur." görüşünü dile getirdi.

Ülkedeki kentlerde seçimlere katılımın büyük oranda gerileyeceğini savunan Huveydi, şunları kaydetti:

"Herhangi bir çağrı olmaksızın seçimler boykot edilecektir. İnsanlar heyecanlarını kaybetti. Artık ülkede boykot havaları gerekçeleriyle var. Yaşananların gölgesinde seçmen artık sandıkta vereceği oyun bir değerinin olmadığını hissediyor. Seçimlerin değerine ilişkin anlayışta bir gerileme var."

Seçim sürecini eleştirenler Mısır'da genel atmosferin adil ve temiz bir seçimin yapılmasına izin vermeyeceği yorumunu yaparken bunu, mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi lehine hükümet ve medya desteğinin yağdırılması ve her muhalifin ihanetle suçlanması olarak gerekçelendiriyor.

Ülkede seçim ortamının olumsuzlukla dolu olduğu her haliyle belli olmasına rağmen, yetkili makamlar fırsat eşitliği ve özgürlükleri temin etmeye kararlı olduğunu ifade ediyor.

Milli Seçim Kurulunun (MSK) önceki gün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sisi ve Yarın Partisi Başkanı Musa Mustafa Musa’nın adaylık başvurusunda bulunduğu belirtilmişti.

Daha önce aday olma niyetini açıklayan Hüsnü Mübarek döneminin başbakanlarından Ahmed Şefik ve solcu avukat Halid Ali aday olmayacaklarını duyurmuş, adaylığını açıklayan eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan ise "orduya mensup olduğu" gerekçesiyle hakkında açılan soruşturmadan sonra gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için yurt dışında yaşayan seçmenler 16-17-18 Mart, ülkedeki seçmenler ise 26-27-28 Mart'ta sandık başına gidecek.