KAHİRE (AA) - Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaktan son anda vazgeçen insan hakları avukatı Halid Ali, kuruluş aşamasındaki Yaşam ve Özgürlük Partisi'nden istifa ettiğini duyurdu.

Ali, yaptığı yazılı açıklamada, elektronik posta aracılığıyla kendisine yöneltilen taciz suçlamalarına işaret ederek, "Elektronik posta meselesini öğrendiğimden bu yana sessizliğimi koruyorum. Bu suskunluğum, cevap vermekten aciz olduğum ya da istismar söylemlerini kabul ettiğim anlamına gelmiyor. Veyahut bu konuda kendimi üstün gördüğümden de değil." ifadelerini kullandı.

Yerel basının söz konusu iddiaları gündeme taşımasına rağmen suçsuzluğuna dair gelişmelere yer vermemesini kınayan Ali, açıklamasında, Yaşam ve Özgürlük Partisi üyeliği ile yetkililerinden olduğu insan hakları merkezindeki görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Ali, siyasi geleceğine ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Mısırlı muhalif avukatın yetkilileri arasında olduğu insan hakları merkezi çalışanlarından bir genç kız, yaklaşık bir sene önce yayımladığı elektronik posta ile Halid Ali'nin 2015'te kendisini taciz ettiğini iddia etmiş, ancak parti tarafından yapılan incelemede Ali aklanmıştı.

Genç kız ayrıca 2014'te bir başka kişinin cinsel saldırısına uğradığını öne sürmüştü.

Ali ayrıca, Tiran ve Sanafir adalarının egemenliğinin Suudi Arabistan'a geçmesi ile ilgili antlaşma aleyhinde açtığı davayı kazanmasının ardından uygunsuz bir parmak hareketi yapmakla suçlanmış, bir süre sonra da "toplum ahlâkını bozma" suçlamasıyla aleyhinde dava açılmıştı.

Mısır kamuoyunda Ali hakkındaki gelişmelerin, Devrimin Yarını Partisi Başkanı Eymen Nur'un eşinden boşanmasıyla son bulan süreci ve devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin sözcüsü Yasir Ali'nin "bir gazeteci kadınla ile aşk yaşadığı" şeklindeki iddiaları hatırlattığı konuşuluyor.

- Halid Ali'nin adaylığı

Mısır'da mart ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanı seçimlerinin adaylık sürecinde Hüsnü Mübarek döneminin son başbakanı Ahmed Şefik'in devre dışı kalmasının ardından gözler 45 yaşındaki Halid Ali'ye çevrilmişti. 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olan muhalif siyasetçi Ali, özellikle Tiran ve Sanafir adalarının egemenliğinin Suudi Arabistan'a geçmesi ile ilgili Kızıldeniz sınır antlaşmasına muhalefeti ile öne çıkmıştı.

Sol eğilimli Halk Koalisyonu, liberal Düstur ve muhafazakâr Güçlü Mısır partilerinin de aralarında yer aldığı 7 parti, Mayıs 2017'de ortak bir bildiri yayımlayarak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ali'yi destekleyeceklerini duyurmuştu. Bu partilerin yanı sıra 6 Nisan ve Sosyalist Devrimciler gibi Arap Baharı ve 25 Ocak Devrimi'nde etkin olan hareketler de Ali’ye destek vereceklerini açıklamıştı.

Ali, 12 Ocak'ta yaptığı açıklamada "seçim maratonuna girmekten geri adım atmayacağı" gibi iddialı sözler söylemesine rağmen 25 Ocak’ta başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, "Bu seçim yarışına girmeyeceğim ve adaylık evrakımı da sunmayacağım." demişti.

Ali'nin çekildiğini, cumhurbaşkanlığı yarışının bir diğer ismi eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın gözaltına alınmasından bir gün sonra duyurması gözlerden kaçmadı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için yurt dışında yaşayan seçmenler 16-17-18 Mart, ülkedeki seçmenler ise 26-27-28 Mart'ta sandık başına gidecek.