KAHİRE (AA) - Mısır Dışişleri Bakanlığı, Sudan ve Etiyopya ile üçlü müzakereler yürüttükleri Hedasi Barajı konusunda anlaşmazlıkların çözümü için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 24-25 Şubat'ta Sudan'da yapılması kararlaştırılan müzakerelerin, Etiyopya'nın talebi üzerine Hartum yönetimi tarafından ertelenmesine ilişkin değerlendirmede bulunuldu.

"Etiyopya'yı erteleme talebinde bulunmaya sevk eden şartların farkındayız." denilen açıklamada, bununla birlikte Kahire yönetiminin, anlaşmazlıkların çözümü için liderlerin daha önce belirlediği takvime bağlı kalınmasını umduğu aktarıldı.

Açıklamada, tüm tarafların çıkarlarını koruyacak ve anlaşmazlıkları bitirecek çözümlere ulaşmak için acilen harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn perşembe günü, hükümet karşıtı protestolar nedeniyle ortaya çıkan siyasi krizde hayatını kaybedenler olduğunu belirterek istifa mektubunu sunmuştu. Bu gelişmenin ardından cuma günü de Etiyopya'da yeniden olağanüstü hâl ilan edilmişti.

Etiyopya'da siyasi ve ekonomik reformlar yapılması talebiyle düzenlenen hükümet karşıtı protestolarda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

- Baraj krizi

Etiyopya'nın, 2011'de, Nil'in iki kolundan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar gündeme gelmişti.

Sorunun çözülmesi için Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yürütülen müzakereler, 13 Kasım 2017'de Kahire'deki üçlü toplantının ardından askıya alınmıştı. Liderlerin 29 Ocak'ta Etiyopya'da yaptığı toplantıda ise teknik müzakerelerin yeniden başlatılmasına karar verilmişti.

Tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi öngörülen, Afrika'nın en büyük barajı olacak projenin toplam maliyetinin yaklaşık 4,8 milyar doları bulması bekleniyor.