AMMAN (AA) - Mısır, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) yapılan finansal desteğin herhangi bir siyasi amaç ya da çıkara bağlı olmaması gerektiğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Mısır'ın Amman Büyükelçisi Tarık Adil, Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen UNRWA İstişare Komitesi Toplantısında yaptığı konuşmada, "kuruma yapılan finansal desteğin herhangi bir siyasi amaç ya da çıkara bağlı olmaması" çağrısında bulundu.

Adil, bölgesel karışıklığın yaşandığı bu süreçte ev sahibi ülkelerin istikrarı için UNRWA'nın faaliyetlerinin korunması gerektiğini belirtti.

UNRWA'nın her yıl yaşadığı sürdürülebilir bütçe açığı sorununun çözümü konusunda kalıcı bir yol bulunması gerektiğini kaydeden Adil, Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulunmadan UNRWA'nın faaliyetlerinin durması halinde ortaya çıkacak sorunlara ilişkin de uyarılarda bulundu.

Mısırlı Büyükelçi fakirlik, yoksulluk ve umutsuzluğun terör ile radikalizmin temelini oluşturduğuna işaret ederek, Filistinli mültecilere sunulan hizmetlerin durdurulması halinde bölgenin istikrar ve güvenliğinin ciddi anlamda zarar görebileceğine dikkati çekti.

Yaklaşık 25 daimi üye ülkenin yanı sıra gözlemci ülkelerin de katılımıyla UNRWA'nın mali açıklarını kapatma yollarının ele alındığı iki gün süren UNRWA İstişare Komitesi Toplantısı dün Ürdün'ün başkenti Amman'da başlamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl aralık ayında Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını duyurmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı 16 Ocak'ta yaptığı açıklamada, UNRWA'ya verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün "tekrar gözden geçirilmek üzere" askıya alındığını bildirmişti.

UNRWA'ya kayıtlı 5,9 milyon Filistinli mülteciden 2,1 milyonu Ürdün'de, 1 milyon 445 bini Gazze'de yaşıyor, bunu sırasıyla Batı Şeria, Suriye ve Lübnan takip ediyor.

UNRWA'nın yardımları Filistinli mülteciler için büyük önem taşıyor. ABD yönetiminin aldığı kararın kurumu büyük sıkıntıya soktuğu belirtiliyor.