BELGRAD (AA) - Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY), "Bosna Kasabı" olarak bilinen eski Sırp komutan Ratko Mladic hakkında verdiği müebbet hapis cezası, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da protesto edildi.

Şehir merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan bir grup, mahkemenin verdiği müebbet hapis kararına tepki göstererek, eski Sırp komutana destek verdi.

Gruptakiler, Mladic için yazılmış şarkıları söyledi, üzerinde "Suçlu değil, kahramansın" yazılı dövizler ve Sırbistan bayrakları taşıdı.

Grupta yer alan Sırp milliyetçisi "Dveri Hareketi" isimli siyasi partinin genel başkanı Bosko Obradovic, Mladic'in aslında 1990'lı yıllarda Sırp halkına yapılmak istenen soykırımı engellediğini ileri sürdü.

Sırplara yönelik soykırım suçlamalarını kabul etmediklerini göstermek amacıyla bir araya geldiklerini söyleyen Obradovic, Mladic'in Bosna Hersek içindeki Sırp Cumhuriyeti'ni (RS) yok etmek amacıyla cezalandırıldığını savundu.

Gruptakiler, yoğun güvenlik önleminin alındığı gösterinin ardından dağıldı.

Bu arada, Bosna Hersek'te Sırp nüfusun yoğun yaşadığı bazı şehirlerde de Mladic'e verilen cezaya tepki amacıyla küçük çapta gösteriler düzenlendi.



- Karar


ICTY, bugünkü karar duruşmasında "Bosna Kasabı" olarak bilenen Mladic hakkında "insanlığa karşı suçlar işlemek", "soykırım yapmak" ve "savaş kanunlarını ihlal etmek" suçlarından müebbet hapis cezası verdi.

Mladic, 1995 yılında Srebrenitsa'da yapılan soykırımın yanı sıra "insanlığa karşı işlenen suçlar" kapsamında sürgün, yok etmek, öldürmek, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerden, "savaş kanun ve geleneklerini ihlal etmek" kapsamında da öldürmek, terör, sivillere karşı hukuka aykırı saldırılar ve esir almaktan suçlu bulundu.