Montessori yaptığı gözlemler sırasında her çocuğun farklı olduğunu görmüş, bu yüzden eğitimde metodun değil, insan kişiliğinin ön planda olması gerektiğini savunmuştur. Bugün dünyada birçok okul, Montessori eğitim metodunu kullanmaktadır.

Montessori eğitim metodunda çocuklara sakin, tertipli ve güvenli bir ortam sunulur. Çocuk nerede ne zaman ne yapmak istediğine kendisi karar verir. Bu sınırları sonsuza kadar açık bir özgürlük değildir, Montessori’de özgürlük sorumlulukla, seçenekler de belli sınırlarla gelir fakat sorumluluklar ve sınırlar, çocuğun tecrübe ederek öğrenmesinin önüne geçmez. Montessori felsefesi çocuğun küçük bir insan olduğunu ve büyüme amacının kendini gerçekleştirmek olduğunu sahiplenir. Çocuğun aktiviteleri potansiyel kişiliğini geliştirmek üzerinedir ve insan zekasının kendiliğinden çalışmasına yönelik inanca dayanır.

Montessori felsefesine göre çocuğun kendi ihtiyaçlarını, yetişkin bağımsız şekilde giderebilmesi önemlidir. Bu yeterlilik, çocuğun özgüvenini pekiştirir, fiziksel ve zihinsel gelişimini destekler. Ayrıca bağımsız bir şekilde ihtiyaçlarını giderebilmesi, kendi giyinmesi, masasını hazırlaması, odasını düzenlemesi, yemeğini yemesi, misafirlerle sohbet etmesi çocuğu özgürleştirerek iradenin kendinde olduğunu anlamasını ve kendini keşfetmesini sağlayacaktır. Bu doğrultuda Montessori eğitimi ise, çocuğun mümkün olan en iyi şekilde gelişmesini ve nihayetinde bu gelişimin onu yaşamın birçok zengin deneyimine hazırlamasını amaçlar.

Montessori Okulları

Montessori okulları, Montessori eğitim metodu çerçevesinde geleneksel okul sisteminden farklı bir işleyişe sahiptir. Montessori eğitim metoduna göre okullarda çocuk birinci plandadır, geleneksel eğitim sisteminde birinci planda öğretmen bulunur.

Geleneksel eğitim, sınıfta bir öğrenci grubunu ve bir öğretmeni içeren öğretmen merkezli öğrenmedir. Öğrenciler öğretmenden öğrenirler. Bu modele göre öğrencilerin öğretilen tüm akademik konuları anlamaları ve böylece derslerinde üstün olmaları beklenir.

Montessori Okullarında ise, eğitim her çocuğa özel programlanır ve uygulanır. Her çocuk bireydir, kendi hızında eğitim alır. Çocuklar karışık yaş uygulaması ile kendi gelişim seviyelerine göre eğitim alabilir.

Montessori okulları, çocukları öğrenmeye zorlamaz. Çocukları kendiliğinden kendi istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda öğrenirler. Montessori eğitim metodu, çocuğun içerisindeki öğrenme merakını canlı tutmayı ve desteklemeyi savunur. Bu, çocukların kendi iradeleri ile çalışmaya yönelmelerini sağladığı için iyi bir öğrenme yöntemidir.

Montessori okullarında eğitim, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeye yardımcı olması nedeniyle çocukların aralarındaki işi ve işbirliğini teşvik etmesini sağlamaya yöneliktir. Çocuklar, gruplar halinde ya da bireysel olarak çalışırlar ancak asıl dikkat edilen, potansiyellerini farklı yönlerden iyileştirmek için yaratıcı olmaya ihtiyaç duymalarını bilmeleridir.