ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin davada, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 521 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada, sanıklar, avukatları ve müşteki avukatları hazır bulundu.

Darbe girişiminden yaklaşık bir yıl önce Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına atandığını dile getiren eski uzman çavuş Hacı Bekir Demirci, olayın yaşandığı hafta boyunca birlikte alarm verilerek bir tatbikat yapılacağının konuşulduğunu, söz konusu tatbikat için alarmın 15 Temmuz akşamı verildiğini anlattı.

Demirci, alarm üzerine kışlaya döndüğünü, sanık eski binbaşı Osman Koltarla'nın alaya gelen askerlere zamanında geldikleri için teşekkür ettiğini ifade etti. Bundan yaklaşık yarım saat sonra Koltarla'nın terör saldırısı olabileceğini söylediğini ifade eden Demirci, teröristlerin telefon sinyalleri aracılığıyla yer tespiti yapabileceği gerekçesiyle cep telefonlarının toplatılması emrini verdiğini aktardı.

Koltarla'nın emriyle başka bir takıma görevlendirildiğini, otobüsle terör saldırısına müdahale amacıyla kışla dışına götürüldüklerini belirten Demirci, gecenin ilerleyen saatlerinde Muhafız Alayına döndüklerini dile getirdi.

Darbe girişimini kışlaya döndükten sonra öğrendiğini, telefonlar toplatıldığı için haberleri takip edemediğini ileri süren sanık Demirci, darbe girişiminde bulunmadığını savunarak, "Amirlerimin yalanlarıyla kandırılarak hain konumuna düşürüldüm." ifadelerini kullandı.

Üzerine atılı olan "FETÖ üyeliği" suçlamasını da kabul etmeyen Demirci, mahkeme heyetinden tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesini istedi.

Savunma yapan sanıklar Abdullah Haney, Osman Baydemir, Abidin Üçkazan, Mustafa Akman, Mustafa Demirel ve Yasin Kabakcı da suçlamaları kabul etmeyerek tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Davanın görülmesine yarın devam edilecek.