MUSUL (AA) - Irak'ta Musul kentinin terör örgütü DEAŞ'tan geri alınmasının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen yaklaşık 7 bin aile hâlâ evlerinden uzakta göçmen kamplarında hayat mücadelesi veriyor.

Musul'un doğusundaki Hasan Şam ve Hazır Kampları Sorumlusu Reşid Derviş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul kent merkezi ve çevresinin tamamen kurtarılmasına rağmen iç göçmen kamplarında halen 21 bin kişiye tekabül eden yaklaşık 7 bin ailenin zorunlu olarak ikamet ettiğini söyledi.

Operasyon sırasında kentten başlayan göç dalgasına karşı Musul'un doğusunda Birleşmiş Milletler (BM) ve Irak merkezi hükümetinin desteğiyle 5 göçmen kampı kurulduğunu hatırlatan Derviş, bir dönem kamplarda yaşayan aile sayısının 17 bine ulaştığını dile getirdi.

Kentte yıkımın çok az olduğu yerlere ailelerin hızla döndüğünü aktaran Derviş, büyük yıkım yaşanan Musul'un batı yakası için ise bu durumun geçerli olmadığını belirtti.

- Kamplara göç devam ediyor

Evlerine dönüp kamp hayatından kurtulmayı hedefleyen iç göçmenlerin durumunun pek iyi olmadığını kaydeden Derviş, "Kamplardan Musul'daki kurtarılan bölgelere dönüş şu anda çok az bir seviyede. Tam tersine kamplara dönüş var. Musul'dan günde 30-40 aile kamplara yerleşiyor. Aileler, kentte barış, istikrar ve güven yetersizliğinden dolayı yıkık evlerinde kalamıyor. Bazı aileler ise herhangi bir yaşam hizmetinin olmaması gerekçesiyle dönüyor." dedi.

Irak güvenlik güçleri, terör örgütü DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te ele geçirdiği Musul kent merkezi ve çevresini 3 yıl sonra 10 Temmuz 2017'de tamamen geri alabilmişti.

BM raporlarında, yaklaşık 9 ay devam eden Musul operasyonu sırasında yerlerinden olup iç göçmen statüsüne düşenlerin sayısının 1 milyona yakın olduğu ifade edilmişti.