ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Dünyanın ilk "Cittaslow" (sakin ada) adası unvanına sahip Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde 2007 yılında kurulan ve organik üretim yapılan "Mutlu Keçiler Çiftliği"nin sakinlerine klasik müzik ve Türk sanat müziği eserleri dinletilerek süt verimleri artırılmaya çalışılıyor.

Çiftlik, Murat Gigin ve eşi Vahide Gigin'in girişimleriyle Uğurlu köyünde 2007 yılında, 100 baş dişi oğlak ve safkan 4 baş teke ile Gökçeada saanen ırkı keçi yetiştiriciliğini gerçekleştirmek üzere faaliyetine başladı.

Kısa sürede büyüyen çiftlik uluslararası organik sertifikalandırma kuruluşu İMO tarafından "En İyi Organik Çiftlik Projesi" ödülüne layık görüldü. 2012 yılı itibarıyla sağılan hayvan sayısı 400 başa ulaşan ve Türkiye'nin en modern organik saanen keçi çiftliklerinde ilk sıralarda yer alan edilen çiftlik, bin başlık yeni alanına taşındı.

Günlük 100 dönümde serbest dolaşma imkanı bulan keçiler, günün belirli saatlerinde kendilerine dinletilen dünya klasikleri ve Türk sanat müziği eserleri ile rahatlatılmaya ve süt verimleri artırılmaya çalışılıyor.

Çiftliğin bağlı olduğu şirketin Genel Müdür Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Zooteknist Serdar Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buradaki hayvanları adeta küçük bir bebeğe gösterilen hassasiyetle yetiştirdiklerini ifade ederek bu nedenle de keçilerin insanlara çok yakın davrandıklarını söyledi.

İşletmelerinin yüzde 100 organik olduğunu ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Şu anda bin baş sağmal keçimiz bulunuyor. Çiftliğimizde hayvan refahına azami özen gösteriyoruz. Burada hayvanlara hiçbir şekilde kötü davranılmıyor. Buradaki hayvan sevkinde hiçbir şekilde sopa gibi yardımcı malzeme kullanılmıyor. Keçilerimize sabahtan akşama kadar klasik müzik dinletiyoruz. Bunların içinde dünya klasikleri var, Türk sanat müziği eserleri var, klasik Türk müzikleri var. Keçilerimiz müzik dinlemekten inanılmaz keyif alıyorlar. Bu durumu bizzat biz yaşayarak görüyoruz. Müzik onlara gerçekten ekstra bir rahatlık veriyor. Çiftliğimizin ismi bundan dolayı Mutlu Keçiler Çiftliği."

- "Müzik keçinin agresifliğini azalttı"

Hayvanların beslenme saatlerinin de belli bir periyotta özel bir sistem ile gerçekleştirildiğini aktaran Öztürk, "Müzik dinlemeleri, istirahat etmeleri hep belli bir plan içinde gerçekleştiriliyor." dedi.

Beslenmeleri için özel geliştirilen raylı sistem bulunduğunu dile getiren Öztürk, yemlerin el değmeden geldiğini, keçilerin ray aralarındaki bölüme girip beslenmelerini gerçekleştirdiğini söyledi.

Normalde keçilerin agresif olduğunu vurgulayan Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Müzik dinledikleri için daha sıcak kanlı oldular, insanlara rahat yaklaşıyorlar, kaçmıyorlar. Müzik keçinin agresifliğini azalttı. Hayvanlara özel sağlık koruma planları uyguluyoruz. Bunlar keçileri üşütmemek, tırnak bakımlarını zamanında yapmak, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gibi."

Öztürk, çiftlikte yeni doğan oğlaklara da bebek gibi baktıklarına işaret ederek şunları kaydetti:

"Oğlakların büyüme sürecindeki zaman çok önemli. Buradaki ergen keçilerin rahatlığı, huzuru nasıl sağlanıyorsa oğlaklar da aynı özenle büyütülüyor. Onlara aynı bir bebeğe gösterilen ilgi, alakalı ve şefkatle yaklaşıyoruz."