DELFİ (AA) - NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller, 2016'dan itibaren Ege Denizi'nde NATO gemilerinin devriyelerinin başladığını anımsatarak, "Türkiye, Yunanistan ve AB sınır koruma ajansı FRONTEX ile birlikte çalışarak, faaliyetlerimiz yasa dışı ve tehlikeli insan kaçakçılığının Ege'de önlenmesine yardımcı oldu." dedi.

Gottemoeller, Yunanistan'da siyaset ve iş dünyasının üst düzey isimlerini bir araya getiren Delphi Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, NATO faaliyetlerini değerlendirdi.

Yunanistan'ın bölgede güvenlik açısından önemli bir ortak olduğunu ifade eden Gottemoeller, Ege'de göçmen geçişlerinin azalmasında NATO gemilerinin devriyesi ile önemli bir gelişme görüldüğünü ifade etti.

Gottemoeller, 2016'dan itibaren Ege Denizi'nde NATO gemilerinin devriyelerinin başladığını anımsatarak, "Yunanistan, Türkiye ve AB sınır koruma ajansı FRONTEX ile birlikte çalışarak, bu süredeki faaliyetlerimiz yasa dışı ve tehlikeli insan kaçakçılığının Ege'de önlenmesine yardımcı oldu." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, NATO gemilerinin devriyeye başlamasının ardından Ege'de göçmen geçişinde önemli oranda azaldığını savunan Gottemoeller, "NATO gemilerinin topladığı bilgiler sayesinde, Yunanistan, Türkiye ve FRONTEX insan kaçakçılarının çalışma şekillerine karşı önemli adımlar atıyor. Bu hayat kurtarıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "AB-NATO ilişkileri her zamankinden daha yakın"

Avrupa nüfusunun yüzde 90'ının NATO ülkelerinde yaşadığını belirten Gottemoeller, Avrupa Birliği ve NATO'nun doğal ortaklar olduğunu kaydetti.

Gottemoeller, AB ve NATO'nun terörle mücadele ve siber saldırılar gibi birçok alanda birlikte çalıştığına işaret ederek, "AB ve NATO arasındaki ilişki son 18 aydakinden daha yakın olmamıştı. İşbirliğinde her zamankinden daha fazla gelişme katettik." şeklinde konuştu.

Yunanistan'ın önemli bir üye olduğunu belirten Gottemoeller, NATO üyelerinin savunma için yıllık milli gelirlerinin yüzde 2'sinden fazlasını harcamalarına yönelik taahhüdünü yerine getirdiği için Yunanistan'a teşekkür ettiğini söyledi.