KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Etinin lezzeti ve aromasıyla cinslerinden ayrılan "Kırklareli kıvırcığı" koyunu, yurt içinden ve çeşitli Arap ülkelerinden ilgi görüyor.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyayken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak, yürütülen çalışmalarla sayısı 170 bine getirilen Kırklareli kıvırcığı iç pazarda tüketimin yanı sıra, Dubai ve Katar'a ihraç ediliyor.

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Şerafettin Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kıvırcık cinsinin sayısını, "Halk Elinde Islah Projesi" ile artırmayı başardıklarını söyledi.

Kıvırcık cinci koyun sayısının 6 yıl içerisinde 170 bin gibi ciddi rakamlara ulaştığını açıklayan Uçar, anavatanı Kırklareli olan kıvırcığın dünya çapında bir üne sahip olmaya başladığını dile getirdi.

Kıvırcığın etinin çok lezzetli olması nedeniyle beğeni topladığını ifade eden Uçar, "Dünyanın en lezzetli eti arasında yer alan kıvırcık koyun eti artık Arap ülkelerine ihracat ediliyor. Kırklareli'nden henüz bir firmamız koyun etlerini ihraç ediyor ancak sürülerimiz arttıkça ihracat hedeflerimiz de artacak. İhracat sayımız düşük gibi gözükebilir ama ilk etapta bu rakamlar çok iyi. Zaten şu anda yurt içindeki talebi karşılamakta zorluk çekerken, yabancı ülkelere de ihracat yapıyoruz." diye konuştu.

Temiz havasıyla bilinen Istranca Dağlarının eteklerinde yetiştirilen kıvırcık koyun etinin lezzetinin diğer ırklara göre çok daha farklı olduğunu vurgulayan Uçar, kıvırcığın Avrupa ülkelerine ihracatı için çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Kıvırcığın dünyanın birçok ülkesinde talep gördüğünü ancak şimdilik sadece Arap ülkelerine ihracat gerçekleştirebildiklerini anlatan Uçar, "Biz hayvanlarımızı dünya standartlarının üstünde bir kalitede yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz hayvanların talep görmesi bizim için gurur verici. Et kalitesi ve hayvan sağlığında geldiğimiz noktayı talep ile ölçebiliriz." dedi.


- "Arap ülkelerinin talebini karşılayamıyoruz"

Kırklareli'nin Kapaklı köyünde üreticilik yapan ve yaklaşık 10 bin kıvırcık koyunu bulunan Varol Önsel ise hayvan sayısını son 6 yıl içerisinde ciddi anlamda arttırdıklarını belirtti.

Önsel, kıvırcık koyun etinin diğer ırklara göre daha dayanıklı ve lezzetli olduğunu ifade etti.

Bu koyunların yağlarını kuyrukları yerine etin içerisinde biriktirdiği için lezzetli olduğunu anlatan Önsel, şöyle devam etti:

"Ben yetiştirdiğim hayvanları ilk başta İstanbul'da iyi restoranlara anlaşmalı olarak veriyordum. Katar'da bir otel sahibi İstanbul'da yediği eti beğenince, bizi ziyarete geldi ve anlaşma sağladık. Daha sonra Dubai'ye ihracat başlattık. Arap ülkelerine yılda 3 bin civarında ihracat gerçekleştiriyoruz. Şimdi ise Barselona ve Londra'dan talep var. Arap ülkelerinin talebini karşılayamazken, talep her geçen gün artıyor. Ancak ne yapıp edip Avrupa ülkelerine de ihracat yapmak istiyoruz."

Önsel, Arap ülkelerine haftada bir kez uçakla et ihracatı gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.