ABUJA (AA) - GÖKHAN KAVAK - MUTTASIR USMAN - Nijerya'da kuraklığa bağlı olarak yaşanan otlak sıkıntısı nedeniyle yüzlerce kişinin hayatına mal olan sığır çobanları ile çiftçiler arasındaki çatışmaların sebebinin dini olmadığı belirtildi.

Nijerya Güvenlik ve Sivil Savunma Birliği (NSCDC) Kano Eyaleti Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim İdris, ülkedeki çoban-çiftçi çatışmasının otlak sorunundan kaynaklandığını ve dini bir çatışma olmadığını dile getirdi.

Fulanilerin Müslüman olmasını ve olayların Müslüman-Hristiyan din çatışması gibi gösterilmesini eleştiren İdris, "Olaylarla ilgili soruşturmalarımızın sonucunda şunu söyleyebiliriz ki çatışmaların Müslüman ve Hristiyan çatışması ile hiçbir ilgisi yok. Çatışmaların dini kaynaklı olduğuna dair iddialar asılsızdır." dedi.

Boko Haram örgütü üyelerinin sığır çobanları kılığına girdiğine dair iddialara da cevap veren İdris, bunun mümkün olmadığını dile getirdi.

- "Olaylardan her iki taraf sorumlu"

Yaşanan çatışmalardan her iki tarafın da sorumlu olduğunu ifade eden İdris, "Bu çatışma ve ölümlerden, büyük oranda, hayvanlarının çiftçilerin tarlasına girmesini engelleyemeyen sığır çobanları ve çobanların hayvanlarını çalan köylüler sorumludur." ifadesini kullandı.

İdris olayların otlak sıkıntısından kaynaklandığının altını çizerek sığır sürülerinin köylülere ait çiftliklere başı boş girmesinin çatışmalara neden olduğunu dile getirdi.

Nijeryalı yetkili, "Sığır çobanları sanki kendi tarlalarında ve evlerinde yaşıyor gibi davranıyor. Yüzlerce sığırıyla çiftçilerin tarlalarına gidiyor, otlakları harap ediyor ve ekinleri yiyor." ifadelerini kullandı.

Otlakları zarar gören çiftçilerin de kendi çiftliklerini korumak amacıyla çobanlara karşı şiddete başvurduğunu kaydeden İdris, "Çiftçiler zarar gören tarım arazilerini korumak için çobanlara saldırıyor ve yüzlerce kişinin öldüğü çatışmalar da bu şekilde körükleniyor. Bazı köylülerin çobanlara ait hayvanları çalması da çatışmaları körüklüyor." dedi.

- Hükümetten otlak önlemi

Ülkede yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda hem çobanlar hem de çiftçiler birbirilerini sorumlu tutuyor.

Sığır çobanlarından Lawan İsa olaylardan çiftçilerin sorumlu olduğunu dile getirerek, "Biz köylülerin çiftliklerine isteyerek girmiyoruz. Her çobanın en az 100 ya da 200 sığırı var. Bu hayvanlar açken bir tarlaya girdiğinde bunları kontrol etmek çok zor." şeklinde konuştu.

Çiftçi Garba Manomi Kwakwaci ise olaylardan çobanları sorumlu tutarak, "Çobanlar hayvanlarını bizim tarlalarımıza sürüyor. Bir sabah uyandığımda tarlamdaki bütün sebzelerin hayvanlar tarafından yenildiğini gördüm. Bunu polise bildirdik ama onlar hiçbir şey yapmadı. Bu nedenle bazı köylüler çobanlara karşı ciddi önlemler aldı ve aralarında kanlı çatışmalar çıktı." dedi.

Hükümeti önlem almamaktan dolayı eleştiren Kwakwaci, "Malımızı, canımızı, birçok şeyimizi kaybediyoruz. Geceleri uyuyamıyoruz." ifadesini kullandı.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammedu Buhari olaylar ile ilgili acil önlem alınması talimatı verirken, Nijerya hükümeti ise ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan çoban ve çiftçi çatışmalarını önlemek amacıyla sürüler için açık otlak alanları kurmayı planlıyor.

Ülkenin 16 eyaletinde yapılması planlanan proje kapsamında çobanlara sınırlı otlak alanları tahsis edilmesinin yanında barınak, yiyecek, su ve eğitim destekleri de verilecek.