İSTANBUL (AA) - Okyanus Koleji öğrencileri, organize ettikleri Tedx etkinliğiyle, alanında uzman kişilerin hayatlarına yön veren anılarını dinledi.

"An'lara Tutunmak" temasıyla düzenlenen Tedx etkinliğiyle, deneyimli insanların tecrübelerinin öğrencilere aktarılarak, onların geleceğe daha iyi hazırlanması amaçlanıyor.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu Üyesi, Adli Bilimler Uzmanı, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Okyanus Koleji Konferans Salonu'ndaki etkinlikte, hayatına yön veren anıları öğrencilerle paylaştı.

İnsanın 60 yılda 1-1,5 milyar kez gözünü açıp kapattığını anlatan Atasoy, "Bunlar arasında benim yaşamımda 10 kez göz açıp kapatıncaya kadar geçen, 10 an var. Ajda Pekkan'ın 'Bir anda değişti dünyam' dediği şarkısı var. Bu mutlaka ilk bakışta aşktı. Benimkisi sadece ilk bakışta aşklarla ilgili değil, sadece meslek yaşamımla ilgili kendi kariyerimle ilgili 10 an. Bugün onları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir anın ne kadar önemli olduğunu, insanın hayatını nasıl değiştirebildiğini görmek için ilginç örnek düşünüyorum." diye konuştu.

Lisede çok çalışkan bir öğrenci olduğunu belirten Atasoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sınavda en son çıkan öğrenciydim. Kağıdımı çabuk vermezdim. Nitekim, aynı şekilde üniversite giriş sınavında da kağıdımı en son verdiğimi zannederek çıktım. Annem ve anneannem bütün büyük sınavlarda dışarıda kapının dışında beni beklerlerdi. Dolayısıyla o gün de böyle, üniversite giriş imtihanından çıktığımda, bir bahçeye çıkılıyordu. O anın her birini o kadar ayrıntılı hatırlıyorum ki, bu size anlattığım 1968'de gerçekleşen bir an. Bu 10 anla ilgili mekanın nasıl olduğundan ziyade, ortamın kokusunu bile hatırlıyorum. Bu hayatımı değiştiren ilk anlardan bir tanesi. Bir sayfayı çevirmeyi unuttuğum an. Yani bir sayfa çevirmemişim. Nedir bu sayfa? Bahçeye çıktığımda, benden başka kimse yoktu. Annem ve anneannem vardı. Dediler ki, 'Niçin çıktın?' Aradan 10 dakika sonra başka öğrenciler çıkmaya başladılar. Arkadaşlar yanıma geldi, 'Örneğin hücre zarıyla ilgili soruya ne cevap verdin' diyorlar. Başka biri biyolojiyle ilgili sorular soruyorlar. Ben bunların hiçbirini görmemişim. O gün o anda sayfayı çevirmemişim, alttaki ince yazıyı görmedim. 'Matematik bölümü bitti, sayfaları çevirin' diyen satırı okumadığım için, biyoloji sorularının hiçbirini okumadan çıktım. Dolayısıyla hiçbir üniversiteye giremedim. Galatasaray'ın Kimya Bölümü'ne girdim. Ben mimar olmak istiyordum ama annem kimya okumamı istedi. Daha sonra annem İstanbul Üniversitesi'ne naklimi yaptırdı. Kimya Fakültesi'ne girip onu bitirdim. Daha sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi biyo-kimya anabilim dalında, biyo-kimya uzmanlığı okudum. Amaç biyo-kimya uzmanı olarak annemin laboratuvarında çalışmaktı."

- "Müziği duyamayanlar dans edenleri deli zanneder"

Uzman Klinik Psikolog Serdar Vatansever ise konuşmasında, enstrüman çalmanın beyin lobları arasındaki aktivasyon ve senkronizasyonu sağlayarak depresyon üzerine etkilerini azaltabilecek "psiko-drum" projesini geliştirdiğini anlattı.

İnsanların, hayatlarında yükselmek için hep bir şans aradıklarını ifade eden Vatansever, "O anı arıyorlar. O an aslında sizin algılayabildiğiniz kadar var. Kendini şansız olarak değerlendiren insanlar vardır ya, 'Biz hayatımızda doğru yerde doğru zamanlarda doğru insanlarla birlikte olmadık. İşte ben de aslında çabanın şansı sevdiğinden bahsetmek istiyorum. Anları kendimiz yaratabiliriz. İnsan hayatında belli kırılma noktaları var. Seanslarımı devam ettirirken de görüyorum. Müziği duyamayanlar dans edenleri deli zanneder. Siz de kendi anlarınızı algılayabilmeniz için biraz farklı olmanız, yani biraz deli olmanız lazım." değerlendirmesini yaptı.

Women in Games'in Kurucusu ve Oyun Yapımcısı Simay Dinç, anıların hareket ettiğini söyledi. Dinç, 15-16 yaşlarında herkesin hangi mesleği seçeceğiyle ilgili bir boşlukta olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Eğer kara deliğin içine ergenlik zamanında, öğrenilmiş çaresizlikleri çekerseniz, sizden çok emin şekilde babanıza güvenirseniz, 'ne istersem okurum nasıl olsa babamın şirketinde çalışırım' derseniz. Eğer sizi daha ne olacağınızı bilmeden, hangi mesleği seçeceğinizi bilmeden öğrenilmiş çaresizlikle baş başa bırakan insanlarla bir arada olursanız, bu kara delikten çıkamazsınız. Şimdi 15 yaşında bana deselerdi, '15 yıl sonra oyun yapımcısı olarak sahneye çıkacaksınız.' deselerdi. Asla inanamazdım. Ne olduğunu bilemezdim. Gelecekte de yeni yeni meslekler çıkacak. Peki siz bu kara deliğin içinde nasıl yolunuzu bulacaksınız. Anı yaşamak propagandasından daha çok en önemli şey şu; geçmişi şimdiyle tasarlamak, geçmişi şimdi gelecek için tasarlamak."

Nobel Fizyoloji ödüllü Dr. Shinya Yamakana’nın kurucusu olduğu (CIRA)-Kyoto Üniversitesi'nde kök hücre araştırma staj programına kabul edilen ilk Türk olan İnci Kadribegiç ise başarısında etkili olan en önemli anları öğrencilerle paylaştı.

Konuşmacılara portre resimleri hediye edilen etkinlikte, organizasyonda emeği geçen öğrenci ve öğretmenlere de teşekkür plaketi takdim edildi.

- "Tedx etkinliği öğrencileri geleceğe hazırlıyor"

Okyanus Kolejleri Genel Müdürü Lokman Demiray, Tedx etkinliğine Okyanus Kolejleri olarak ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, etkinliğin Okyanus Koleji öğrencileri tarafından gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Organizasyonun tüm ayrıntılarını öğrencilerin belirlediğine değinen Demiray, sözlerini şöyle sürdürdü:

"An'lara Tutunmak konusu aynı zamanda bizim öğrencilerimize, insanların yön vermesi açısından faydalı gördüğümüz, yapıdır. Çocuklarımız bize gurur verdiler. Böyle bir profesyonel organizasyon yapmaları bizleri gururlandırdı. Konuşmacılar dahil, tüm etkinlik öğrenciler tarafından gerçekleşti. Tedx etkinliğin birinci hedefi, bu organizasyonu gerçekleştiren öğrencilerimiz için ciddi bir hayat tecrübesi olmasıdır. İkinci hedefi de organizasyonda değerli konuşmacılarımız var. Bu konuşmacıların hayatlarına dair anlarının, bizim şu an hayata yeni atılan çocuklarımız için bir kapı ve ışık yapmaları açısından çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu etkinliği de okulumuzda her yıl katılımcı sayısını artırarak devam ettireceğimiz bir etkinlik olacak."

Öğrencilerden Sude Akgündoğdu, etkinliği tamamen öğrencilerin gerçekleştirdiğini söyledi. Geçen yıl Tedx etkinliğinin hazırlıklarına başladıklarını anlatan Akgündoğdu, önce Ted'in ne olduğuyla ilgili araştırma yaptıklarını ve bu zenginliği okula nasıl getirebilecekleriyle ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktardı. Akgündoğdu, şunları söyledi:

"Tedx bir lisans ve bu lisansa başvurduk ve kabul aldık. Böylece hikayemiz başlamış oldu. Hedef kitlemiz olan lise öğrencilerimize nasıl katkı yapabiliriz diye, yola çıkınca. En iyi temanın 'Anlara Tutunmak' olduğunu fark ettik. Çünkü hem umut aşılayan hem de ufuklarını genişleten bir tema. Böylece bu tema için en iyi kim konuşma yapabilir diye düşündüğümüzde, isimleri belirledik. Belirlediğimiz konuşmacılarla tek tek iletişime geçtik. Öğrencilerin her şeyi yönettiği her alanda ve adımda bizzat orada oldukları bir organizasyon oldu Tedx. Meyvemizi bugün almış olduk. Böyle büyük ve uluslararası niteliğe sahip konferans, ciddi sorumluluk getiren bir etkinlik. Hepimiz 17-18 yaşlarındayız, aldığımız büyük bir sorumluluktu. Ekip çalışmamızı öğrenmemiz de bizim için artı bir gelişme oldu. Bu etkinliğin bize kattığı ekip çalışması, motivasyon tabii ki bizi güzel yerlere taşıyacaktır."