ASTANA (AA) - Orta Asya Madencilik ve Maden Arama Forumu, Kazakistan'ın başkenti Astana’da başladı.

Orta Asya ülkelerinin temsilcileri, madenciliğin gelişimini ve yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmek için bu yıl 9'uncusu yapılan forumda bir araya geldi. Foruma, ev sahibi Kazakistan'ın yanı sıra Türkiye, Rusya, Hollanda, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve diğer ülkelerden maden firmalarının yöneticileri, jeoloji kurumlarının temsilcileri ve jeoloji uzmanları katıldı.

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Timur Toktabayev, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Kazakistan’daki madencilik sektörüne yatırımcı çekmek için sınırsız bir bilgi kaynağı olarak yeraltı kaynakları veri tabanı oluşturacaklarını bildirdi.

Toktabayev, bürokratik prosedür olmadan uzaktan ruhsat için başvuru sistemini yıl sonuna kadar hayata geçireceklerini belirterek, "Veri tabanı aracılığıyla arazinin müsait olup olmadığı, daha önceden araştırılıp araştırılmadığı ile ilgili jeolojik bilgileri ve arama ruhsatı alma imkanı var." dedi.

Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan’daki maden kaynaklarının geliştirilmesi, jeolojik arama, maden üretimi ve onların işletilmesi alanlarında yeni teknolojilerin uygulanması ve diğer konuların ele alındığı forum, yarın sona erecek.