ROMA (AA) - İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, ülkesinin Afrika'nın kalkınma sürecine verdiği desteğe ilişkin, "İtalya, Afrika Fonu’na 2018-2019 dönemi için 80 milyon avro daha verecek. Bu fon, özellikle yeni nesli hedefleyen ekonomik ve sosyal kalkınma projelerinde kullanılacak." dedi.

İtalya'nın başkenti Roma'da Dışişleri Bakanı Alfano'nun ev sahipliğinde, Cezayir, Bulgaristan, Çad, Mısır, Etiyopya, Fransa, Almanya, Libya, Malta, Nijer, İspanya, Sudan, Hollanda ve Tunus'tan bakan, bakan yardımcısı ve büyükelçilerin yanı sıra Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Avrupa Komisyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla “Ortak Amaç İçin Paylaşılan Sorumluluk: Dayanışma ve Güvenlik” konferansı düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan Alfano, özellikle Akdeniz’deki göç akınıyla mücadele etmek için hep beraber çalışılması gerektiğini kaydetti.

Alfano, "Son dönemde artan popülizm, göç meselesini istismar ederek korku yaymayı amaçlıyor. Irkçılığa ve bu tür bir popülizme karşı çıkmalıyız. Düzenli göçü idare edebilmesi için de Avrupa Birliği’ne destek olmalıyız. Ayrıca hala güvenlikle ilgili sorunlar devam ediyor. Özellikle insan kaçakçılarına karşı savaşmalıyız çünkü bu durum terörizmi de besliyor.” dedi.

Göç konusunun insani boyutunun da olduğunu dile getiren Alfano, Akdeniz’den geçmeye çalışan çok sayıda göçmenin hayatını kaybetmeye devam ettiğini ve bu durumun "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Afrika kıtasının kalkınma sürecine de değinen Alfano, “İtalya, Afrika Fonu’na 2018-2019 dönemi için 80 milyon avro daha verecek. Bu fon, özellikle yeni nesli hedefleyen ekonomik ve sosyal kalkınma projelerinde kullanılacak.” ifadelerini kullandı. Alfano, özellikle eğitime yapılacak yatırımlarla radikalleşmenin önlenebileceğinin altını çizdi.

Bakan Alfano'nun konuşmasının ardından konferans basına kapalı şekilde devam etti.

- "Libya'nın istikrarı stratejik önem taşıyor"

Konferansın ardından basın toplantısı düzenleyen Alfano, 2016-2017 yıllarında Akdeniz'deki göç akışlarına bakıldığında, yaklaşık yüzde 34 düşüş görüyoruz. Bu veri başardıklarımızın çok net resmini ortaya koyuyor." diye konuştu.

"İtalya'ya gelmeye çalışırken Libya'ya geri gönderilen insanların güvenlik ve onuru için İtalya'nın ne yaptığının" sorulması üzerine Alfano, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame'nin yaptıklarını desteklediklerini belirtti.

Alfano, "Libya'ya girmeye çalışan insanların sayısını azaltarak Libya'nın istikrarını destekliyoruz. Komşu ülkemizde istikrarın sağlanması, bizim için stratejik önem taşıyor." dedi.

Ayrıca IOM'in yardımlarıyla yaklaşık 20 bin insanın ülkesine geri döndüğüne dikkati çeken Alfano, bunun da "zorla değil gönüllü şekilde" gerçekleştiğini vurguladı.

İtalya'nın Nijer'e göndereceği askeri birliğe ilişkin bir soruya ise Alfano, "Nijer'e askeri misyon, Nijer hükümetinin isteği halinde ve Nijer'in egemenliğine saygı çerçevesinde gönderilecektir." yanıtını verdi.