Kapıkule Sınır Kapısı'nda ilk oyu kullanan Bursa'dan Hollanda'ya giden gurbetçi Cem Özgün, oy kullanmak için sabah saat 05.00'dan beri beklediğini belirtti.

Vatandaşlık görevini yerine getirdiğini ifade eden Özgün, Türkiye'nin her geçen gün büyüdüğünü bu seçimlerin bu büyümeye katkı sağlamasını umut ettiğini söyledi.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 1'i gar gümrüğünde olmak üzere 5, İpsala Sınır Kapısı'nda 1, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 1 sandıkta oy verilecek. Sınır kapılarında, sadece Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar geçiş yaparken oy kullanabiliyor.
 

Dereköy sınıp kapısı

Dereköy Sınır Kapısı'na konulan 1 sandıkta da saat 08.00'de oy verme işlemi başladı. İlk oyu, 30 yıldır Almanya'nın Gütersloh kentinde işçi olarak çalışan Kemal Yaramış kullandı.
Yaramış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin geleceği için oy kullanmanın bir vatandaşlık görevi olduğunu söyledi.

Oy vermenin kutsal olduğunu ifade eden Yaramış, ''Seçimden seçime oy kullanma fırsatını yakalıyoruz. Kullanmış olduğum oy Türk çiftçisine, köylüsüne, işçisine, emeklisine, dar gelirlisine, gurbetçisine, memuruna, esnafına hayırlı olsun. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için her seçmenin oyunu özgür iradesi ile vermesi gerekir'' dedi.
Yaramış, verdiği oyla geleceğin Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı ve bakanlarının seçileceğini ve bu açıdan da her oyun önemli olduğunu kaydetti.

Kırklareli İl Seçim Kurulu Müdürü İbrahim Özkök de Dereköy Sınır Kapısı'na bir sandıkta oy verme işleminin saat 08.00'den itibaren başladığını ve açtıkları sandıkta 24 saat kesintisiz oy kullanılabileceğini belirtti.
 

İpsala sınır kapısı

İpsala Sınır Kapısı'na konulan 1 sandıkta oy kullanma işlemi başladı. İpsala Sınır Kapısı'nda ilk oyu 45 yıl sonra oy kullanmanın mutluluğunu yaşadıkları ifade eden Vatansever ailesi kullandı. Liber ve Mazlum Vatansever, Belçika'dan İstanbul'a geldiklerini belirterek, ''Biz aslında Kosovalıyız. Ancak uzun zaman önce Türk vatandaşı olduk. Her Türkiye vatandaşı gibi oy kullanmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemiz için hayırlı olsun'' dedi.

İpsala Sınır Kapısı'nda oy kullanma işlemi için gerekli düzenleme yapıldığı ve personel görevlendirildiği kaydedildi.
 

Kimler oy kullanabiliyor

Seçmenlerin oy kullanabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti pasaportu dışında herhangi bir kimlik belgesi kabul edilmiyor. Gümrük kapılarında Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olan vatandaşlar oy kullanabiliyor. Seçmenler kütüğe kayıtlı olup olmadıklarını YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet adresinin Yurtdışı Seçmen Sorgulama bölümünden kontrol edebilecek.

Oy kullanılabilmesi için pasaportlarda ülkeye ''giriş'' veya ülkeden ''çıkış'' yapıldığını gösteren damgaların bulunması gerekecek. Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra Sandık Kurulu Başkanı pasaportun ilgili yerine ''Oy kullanmıştır'' damgası vuruyor.
Sınır kapılarında oy verme işlemi, genel seçimlerin yapılacağı 12 Haziran 2011 Pazar günü saat 17.00'de sona erecek.


AA