TAŞKENT (AA) – Son dönemde turizmin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atılan Özbekistan'da 2018-2022 yıllarında 278 adet otelin inşa edilmesi öngörülürken, bu otellerin inşa edilmesinde Türkiye'deki oteller örnek alınacak.

Özbekistan Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi'nden yapılan açıklamada, 2018-2022 yıllarında ülke genelinde 278 otelin inşa edilmesinin planlandığı kaydedilirken, bu otellerin için kamu-özel ortaklığında inşa edilerek işletilmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Açıklamada, 2018-2020 yıllarında kamu-özel ortaklığında 100 adet, 2021-2022 yıllarında da 178 adet otelin inşa edilerek faaliyete başlayacağı vurgulanırken, otellerin inşa edilmesinde Türkiye'deki otellerin deneyimlerinden istifade edileceği vurgulandı. Açıklamaya göre, söz konusu otellerin inşa edilmesinde Türkiye'deki 8-50 odalı otellerin örnek alınacak.

Otellerin inşa edileceği araziler en az 20 yıl aynı sektörde faaliyet yapma ve otel çevresinde düzenleme çalışmaları yapma şartıyla yatırımcılara bedava verilecek. Devlete ait olan ve kullanılamayan otel veya binalar ise "0" dolara yatırımcılara verilecek veya kiralanacak.

Turizm alanında Türkiye'nin deneyimlerinden istifade etmek isteyen Özbekistan hükümeti, daha önce eski milletvekili Sadık Badak'ı Özbekistan Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi'nde danışman olarak görevlendirmiş bulunuyor.

Özbekistan hükümeti son dönemde ülkede turizmin geliştirilmesine yönelik bir dizi kararlar aldı. Bu çerçevede mart ayında, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeye vize muafiyeti veya kolaylığı sağlayan Özbekistan, son olarak da yabancılara uygulanan geçici ikamet kaydı yaptırma zorunluluğunu kaldırdı. Özbekistan, ayrıca aralarında Suffa Uluslararası Radyo Astronomi Gözlemevi, Temirlenk Mağarası, Canka Gölü, Hazret Sultan Külliyesi ve Severtsev Buzulu'nun da bulunduğu, daha önce vatandaşlar için kapalı mekanların turistlerin ziyaretine açtı.

Özbekistan'da halen büyük bir kısmı Taşkent, Semerkant, Buhara ve Hive şehirlerinde olmak üzere bine yakın otel faaliyet yapıyor.