TAŞKENT (AA) - Özbekistan ile Kırgızistan arasında sınır bölgelerinde güven arttırıcı önlemlere ilişkin anlaşma yürürlüğe girdi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Özbekistan ile Kırgızistan arasında sınır bölgelerinde güven arttırıcı önlemlere ilişkin iki ülke hükümetleri arasında 6 Ekim 2017 tarihinde imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girdiği belirtildi.

Söz konusu anlaşma, Kırgız-Özbek sınırında güvenlik ve güven ortamının oluşturulmasını, bölgede barış ve istikrarın korunmasını amaçlıyor.

Anlaşma, iki ülkeye hem bölgesel güvenlik, terör ve uyuşturucu kaçakçılığı ile çağdaş tehditlere karşı mücadele hem de devlet sınırından yasadışı göçle mücadele konularında iş birliğine olanak sağlıyor.

Bağımsızlık yıllarında belirlenemeyen sınır çizgisinden dolayı Özbekistan ile Kırgızistan arasında uzun yıllar çeşitli gerginlikler yaşanıdı.

Uzun bir aradan sonra yeniden başlatılan sınır belirleme görüşmelerinin ardından, geçen sene iki ülke arasındaki toplam sınırın taraflar arasında uzlaşma sağlanan yüzde 85'lik kısmını belirleyen sınır anlaşması imzalandı.

Anlaşma, taraflar arasındaki yaklaşık bin 400 kilometrelik ortak sınırın uzlaşma sağlanan bin 170 kilometresini belirlerken kalan 36 tartışmalı bölge veya 217 kilometre sınırın belirlenmesine yönelik çalışmalar ise devam ediyor.

Özbekistan ile Kırgızistan arasında sınır bölgelerinde güven arttırıcı önlemlere ilişkin anlaşma, 6 Ekim 2017'de Kırgızistan'ın eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, Özbekistan resmi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile görüşmesinin ardından imzalanmıştı.