TAŞKENT (AA) – Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki mayınların temizlenmesi için ortak çalışma grubu kuruldu.

Tacikistan Mayınlar Ulusal Merkezi Müdürü Muhabbat İbrahimzade, iki ülke arasındaki sınırda yaklaşık 20 yıl önce döşenen mayınların temizlenmesi için ortak çalışma grubu kurulduğunu ve grubun mayıs ayında çalışmalarına başlayacağını açıkladı.

İbrahimzade, ortak çalışma grubunda her iki ülkenin ilgili kurumlardan temsilcilerin ve mayın temizleme görevlilerinin yer aldığını belirtti.

Tacikistan Sınır Koruma Birlikleri Basın Sözcüsü Muhammed Ulughocayev de iki ülke arasındaki sınırın hangi bölgelerine ve ne kadar mesafeye mayın döşendiğine ilişkin bilgilerin gizli olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki 9,5 kilometrekarelik alana mayın döşendiği tahmin ediliyor.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, mart ayında Tacikistan'a yaptığı ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı İmamali Rahman görüşmüştü. İki lider, dostluk ve iyi komşuluğun pekiştirilmesine ilişkin ortak bildiri imzalamıştı. Ortak bildiride "iki ülkenin sınır bölgelerindeki yapay engellerin bertaraf edilmesine ilişkin Özbekistan-Tacikistan ortak çalışma grubunun oluşturulacağı" belirtilmiş ve grubun çalışmalarının 2019 sonunda tamamlanmasının öngörüldüğü kaydedilmişti.

Özbekistan, 1992-1997 yıllarında Tacikistan'daki iç savaşın ardından yasa dışı silahlı grupların ve uyuşturucu kaçakçılarının ülkeye sızmasını önlemek amacıyla 1990'lı yılların sonunda bu ülke ile sınırının kontrol edilmesi güç bölgelerine mayın döşemişti.

Özbekistan ile Tacikistan arasında su ve enerji kaynaklarının kullanımı ve tartışmalı sınır noktaları nedeniyle uzun yıllardır süren gerginlik, Mirziyoyev'in Özbekistan cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından azalmış ve ilişkilerde normalleşme süreci başlamıştı.

İki ülke arasında 25 yıl aradan sonra uçak seferleri yeniden başlatılmış, 10 sınır kapısı yeniden açılmıştı. Son olarak da iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak 30 gün boyunca vizesiz seyahat etmesi uygulaması yürürlüğe girmişti.

Mirziyoyev'in geçen ay Tacikistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin 27 anlaşma imzalanmıştı.