TAŞKENT (AA) – Özbekistan, 2028 yılında faaliyete geçirmeyi planladığı ilk nükleer santralini, Tödaköl Barajı'nın kıyısında inşa edecek.

Özbekistan Bilimler Akademisi Nükleer Fiziği Enstitüsü Müdür Yardımcısı İlham Sadıkov, başkent Taşkent'te düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) iş birliğinde inşa edilecek nükleer santrali için Buhara ve Nevai vilayetlerinin sınırındaki Tödaköl Barajı kıyısının belirlendiğini açıkladı.

Sadıkov, barajın batı ve doğu kıyılarındaki 4 saha üzerinde jeolojik ve teknolojik incelemelerin sürdüğünü, incelemelerin ardından arazinin tam yerinin belirleneceğini kaydetti. Sadıkov, Tödaköl Barajı'nın, santral inşaası için en uygun yer olduğunu belirterek bölgedeki su kaynaklarının yanı sıra altyapı sistemi ve sismik özelliklerinin de santral yapımına elverişli olduğunu söyledi.

Sadıkov, ilk etapta nükleer santrali için ülke genelindeki 70 sahanın araştırıldığını, bu sahalardaki çalışmaların ardından Tödaköl Barajı kıyısında karar kılındığını ifade etti.

Daha önce Özbekistan hükümeti Rusya'nın devlete ait Rosatom şirketi ile nükleer santralin inşası konusunda mutabakat sağlamıştı. İki bloktan oluşacak santralin her blokunun 1200 megavat kapasiteye sahip olması öngörülüyor. En güvenli ve modern bloklardan oluşacak nükleer santralin, 2028 yılında faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Rosatom, Özbek tarafına VVER-1200 reaktörlü "üç artı" jenerasyon iki bloklu modern nükleer santral inşa etmeyi önermişti.