TAŞKENT (AA) - BAHTİYAR ABDUKERİMOV - Ortağı olduğu Özbekistan'ın ilk yabancı sermayeli bankası UTBANK'ın Özbek Agro Bank'a ait hisselerinin tamamını alarak ülkedeki yatırımlarını büyütmeyi hedefleyen Ziraat Bankası, ülkede "Ziraat Bank-Özbekistan" markasıyla yoluna devam ediyor.

Ülkede kurulan yüzde 100 yabancı sermayeli ilk banka olan Ziraat Bank-Özbekistan'ın, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Ziraat Bank-Özbekistan Genel Müdürü Ercan Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki ilk yabancı sermayeli banka olan, Ziraat Bankası ile Özbek Agro Bank'ın ortaklığında kurulan UTBANK'ın, ülkenin bağımsızlığının ilk günlerinden itibaren hizmet verdiğini, Özbekistan'da aldığı bir numaralı bankacılık lisansı ile iki ülke arasında iş birliği ve ticari ilişkilerin gelişmesine, ülkenin kalkınmasına katkı sağladığını kaydetti.

Bulut, taraflar arasında hisselerin tamamının satın alınmasına yönelik yapılan görüşmelerin ardından Ziraat Bankası'nın, Özbek Agro Bank'a ait kalan yüzde 50 hisseyi satın aldığını, 25 Aralık itibarıyla da Özbekistan Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan kararla Ziraat Bank-Özbekistan adının tescil edildiğini ve ülkedeki yüzde 100 sermayeli ilk yabancı banka olarak faaliyetlerini geliştirdiklerini anlattı.


- "Özbekistan'da bir Türk bankasının faaliyete geçmesi, iş adamlarına güven aşılayacak"


Ercan Bulut, Özbekistan'da son dönemde önemli reformlar ve köklü değişimlerin hayata geçirildiğini, Ziraat Bank-Özbekistan'ın ülkede faaliyete başlamasının önem taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu birçok açıdan faydalı olacaktır. Öncelikle Özbekistan'a yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarının, Ziraat Bankası'nı görünce bu ülkeye olan ilgisi ve güveni daha da artacaktır. Türk iş adamları, Türkiye'de çalıştığı bankacılık sistemi ile bu ülkede de çalışabileceğinden yatırım ve iş yapma açısından daha kolay hareket edecektir. Özbekistan'da bir Türk bankasının faaliyete geçmesi, bu ülkede iş yapacak Türk ve diğer yabancı iş adamlarına güven aşılayacaktır. Bu anlamda Ziraat Bankası'nın Özbekistan'da faaliyete geçmesi çok önemlidir."

Bulut, bankanın hala Taşkent'te 2 şube ile hizmet verdiğini belirterek, "Gelecek yıl ülkenin Semerkant ve Namangan şehirlerinde de yeni şubeler açarak başkent dışına da açılmayı planlıyoruz. Özbekistan'daki hedefimiz, tüm illerde şubeler açmak ve faaliyetleri daha da genişletmek." dedi.

Ziraat Bank-Özbekistan olarak bundan sonra ana banka olan Ziraat Bankası'nı ülkede de tam olarak kullanabileceklerini, firmaların Türkiye'deki kredi limitlerini Özbekistan'da da kullanmasının mümkün olduğunu vurgulayan Bulut, tüm bunların Ziraat Bank-Özbekistan'ın ülkedeki nüfuzu ve mevcut imkanlarının daha da artmasını sağlayacağını kaydetti.


- "Amacımız, iki ülkenin ticari ilişkilerine hizmet etmek"


Ercan Bulut, Ziraat Bank-Özbekistan adı ile hem bankacılık hizmeti kalitesinin arttırılacağını hem de bu adın verdiği güvence ile yurt dışında daha uygun şartlarla Özbekistan'a mali kaynak sağlanabileceğini, böylece Özbekistan'ın kalkınmasına katkıda bulunacaklarını söyledi.

Günümüzde banka müşterilerinin yüzde 65'inin yerli müşterilerden oluştuğunu, bankanın hala ülkede 13 bine yakın özel ve bine yakın tüzel kişiye hizmet verdiğini belirten Bulut, Ziraat Bank-Özbekistan adı ile müşterilerinin sayısını daha da arttırmayı ve Özbekistan'ın yerel bankası olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bulut, "Esas amacımız, Özbekistan-Türkiye iş birliğine, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerine hizmet etmek, Özbekistan'ın kalkınmasına katkıda bulunmaktır." dedi.