ANKARA (AA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığınca 17 Ağustos 2012'de düzenlenen 2012 yılı Polis Akademisi Giriş Sınavı sorularının Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) unsurlarınca sınav öncesi elde edilerek aynı yapılanmaya mensup kişilere verildiğine ilişkin 80 sanıklı davada, tutuklu 17 sanıktan 5'i tahliye edildi.

Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarının katıldığı Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Mahkeme Başkanı Muhammet Karaca, sanıkların bazılarının ByLock kullanıcısı olduklarına ilişkin raporlar ile başka soruşturmalar kapsamında ifadesi alınan bir kısım kişilerin, bazı sanıkları, fotoğraflar üzerinden, FETÖ/PDY kapsamında teşhis ettiğine ilişkin dosyaya gönderilen belgeleri okudu.

Başkan Karaca, söz verilen tutuklu sanıklar ve avukatlarının tahliye talebinde bulunduğu duruşmada verilen öğle arasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, "ByLock kullananlar listesinden çıkartılan 11 bin 480 kişilik listenin" mahkemeye gönderildiğini bildirdi. Karaca, mevcut davada sanıklara ait olan ve ByLock kullanıldığı belirlenen telefon numaralarının sorgulandığını ve hiçbir numaranın bu listede yer almadığını açıkladı.

Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanıkları teşhis eden kişilerin tanık olarak dinlenmelerini, dosya kapsamı ve mevcut delil durumuna göre tutuklu sanıklar Halil İbrahim Kuru, Yunus Tosun ve Şeref Çelik'in adli kontrolle tahliyelerini, diğer tutuklu sanıkların ise tutukluluklarının devamını istedi.

Mahkeme heyetinin müzakeresinin ardından Başkan Karaca ara kararları açıkladı.

Buna göre, Elazığ, Mardin, Ağrı, Kocaeli, Adıyaman ve Kırıkkale'deki soruşturmalar kapsamında ifadeleri alınan ve dosyadaki sanıkları FETÖ/PDY kapsamında teşhis eden kişilerin tanık olarak dinlenmelerine karar verildi.

Tutuklu sanıklardan Ferhat Ay, Halil İbrahim Kuru, Selman Şahin, Şeref Çelik ve Yunus Tosun'un, delillerin büyük oranda toplanmış olması, tutuklu kaldıkları süre ve üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti gibi gerekçelerle yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyelerine karar verilirken, sanıklar Mustafa Mehel, Zafer Dinlemez, Abdurrahim Metin, Bilal Keser, Mehmet Mutlu Atasoy, Yasin Tolga Fındık, Abdurrahman Kum, Hamza Öztürk, Ercan Şekersoy, Ali Deveci, Abdullah Tanas ve Aykut Coşar'ın tutukluluklarının devamına karar verildi.

Dava ertelendi.

- İddianame

İddianamede sanıkların, 2012 Polis Akademisi Giriş Sınavı sorularının FETÖ/PDY mensuplarınca sınav öncesi elde edilerek, aynı yapılanmaya mensup kişilere verildiği kaydediliyor.

Sanıklar, bu kapsamda, "resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından yargılanıyor.

Bazı sanıklar hakkında yakalama kararı bulunuyor.