ANTALYA (AA) - Antalya'da sınav kaygısı nedeniyle başvurduğu psikiyatristin verdiği ilacın yan etkisi sonucu yoğun bakıma alındığı iddia edilen lise öğrencisinin tedavisinin sürdüğü ve hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melike Cengiz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 yaşındaki H.Ü'nün 22 Ocak'tan bu yana hastanelerinin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında olduğunu söyledi.

Derinin bütünlüğünün bozulduğu bir hastalık nedeniyle H.Ü'nün yoğun bakıma alındığını belirten Cengiz, "Hasta, Akdeniz Üniversitesi Hastanesine 18 Ocak'ta başvurduğunda da bu olay başlamıştı. Bu hastalığa neyin sebep olduğunu ve ne şekilde geliştiğini dair bir bilgiye sahip değiliz. Herhangi bir ilaç veya enfeksiyona bağlı olarak bu durum geliştiyse, hastanemize başvurmadan önce meydana gelmiş. 'Şu nedenle oldu' diye bir açıklama yapabilmemiz mümkün değil." dedi.

Hastanın sadece kendilerine başvurduktan sonraki tedavi süreciyle ilgili bilgi verebileceklerini ifade eden Cengiz, bunun dışındaki söylenenlerin tahmin olabileceğini vurguladı.

Hastanın Akdeniz Üniversitesi Hastanesine ilk başvurduğunda, vücudunda yüzde 40'a varan deri bütünlüğünün kaybolduğunun belirlendiğine işaret eden Cengiz, şunları kaydetti:

"Yoğun deri bütünlüğü kaybı nedeniyle hastanın yoğun bakıma alınması gerekliliği oluştu. Hasta 22 Ocak'ta yoğun bakıma alındı. Bu kadar büyük deri yokluğu nedeniyle hastada çok ciddi sıvı, mineral ve elektrolit kayıpları olur. Bunların sürekli takviye edilmesi gerekir. Ayrıca derinin olmaması organ kayıplarına varan olumsuzlukları ortaya çıkartabilir. Bu gibi olumsuzluklar nedeniyle hasta yoğun bakımda takip ediliyor. Şu an itibarıyla hastanın bilinci açık, genel durumu iyi. Hiçbir organında ciddi bir yetersizlik bulgusu yok. Halen vücudunun yüzde 40-50 civarında ciddi yaraları var. Vücudunun yüzde 80'inde de döküntülü lezyonları devam ediyor."

"Hastanın ölüm riskinin tamamen ortadan kalktığını söyleyemeyiz." diyen Prof. Dr. Cengiz, iyi şartlarda ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ama literatüre bakıldığında söz konusu hastalıkta yüzde 30-40 civarında ölüm riskinin bulunduğunu dile getirdi.

Cengiz, bu hayati risk ortadan kalkıp tedavi tamamlandığında hastanın normal hayatına döneceğini bildirdi.

Antalya'da 15 yaşındaki lise ikinci sınıf öğrencisi H.Ü'nün sınav kaygısı nedeniyle ailesi tarafından özel bir terapi merkezindeki psikiyatriste götürüldüğü ve burada verilen ilaçların yan etkisi nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldığı öne sürülmüştü.