LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Güney Kıbrıs Rum kesiminin, Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye’yi dışlayarak Doğu Akdeniz'de tek yanlı sürdürmeye çalıştığı doğal gaz arama faaliyetlerinin sonuç vermeyeceğini bildirdi.

Sözcü Burcu, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 15 Ekim’de BM Güvenlik Konseyine sunduğu raporun sonuç bölümünün önemine işaret etti.

Burcu, “Genel Sekreter, raporun sonuç bölümünde doğal gaz arayışlarının bütünlüklü bir çözümü teşvik edecek şekilde ele alınmasını ve bu şekilde yeni gerginliklerden sakınılması gerektiğini söylemektedir." ifadelerini kullandı.

Genel Sekreterin, raporda sonuç üretmeyen ve ucu açık sürece verilen desteğin artık geride kaldığını, müzakereler yeniden başlayacaksa bunun sonuç odaklı olabilmesi gerektiğini ve bir ön uzlaşıya varılması halinde yardımcı olabileceğini kaydettiğine dikkati çeken Burcu, tüm bu hususların Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yaptığı değerlendirmelerle uyumlu olduğunu vurguladı.

Burcu, adada taraflar arasındaki olmazsa olmaz kuralın "karşılıklı uzlaşı" olduğunu belirterek, "Rum tarafının, Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye’yi dışlayarak tek yanlı sürdürmeye çalıştığı doğal gaz çalışmaları bir sonuç vermeyecek." değerlendirmesinde bulundu.

- Derinya ve Aplıç sınır kapılarının açılması

Müzakerelerdeki güven arttırıcı önlemler kapsamında Derinya ve Aplıç sınır kapılarının açılması için Cumhurbaşkanı Akıncı’nın çok büyük emeği olduğunu kaydeden Burcu, “İyi ki verdiği siyasi kararın arkasında bu kadar ısrarlı duran, dirayetli ve takipçi bir Cumhurbaşkanımız var. Yoksa süreçleri yakından takip eden bir kişi olarak açıkça söylüyorum ki bu kapıların açılması kararı kadük olabilirdi.” şeklinde konuştu.