İSTANBUL (AA) - Bu yıl, "çocuk işçiler" temasını ele alan "Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması"nı kazananlara ödülleri verildi.

Sabancı Vakfı tarafından ikincisi düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşan vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 44 yıldır toplumsal gelişmeye katkı sağlamak ve toplumsal gelişme için çalışırken toplumsal gelişimin aktörlerini güçlendirmek için çaba gösterdiklerini söyledi.

Güler Sabancı, vakfın okul ve yurt gibi kalıcı eserlerle yola çıktığını belirterek, "Burslar, ödüller verdik. Hala da vermeye devam ediyoruz. On yılı aşkın bir süredir hibe programları ile sivil toplum kuruluşlarını, onların projelerini ve kurumsal gelişimini desteklemeye çalışıyoruz. Bu konuda odaklanıyoruz. Kadın, genç ve engellilerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmaya ve bu konularda çalışan sivil toplum örgütlerini desteklemeye çalışıyoruz. 44 yıllık deneyimimiz bize şunu gösterdi, toplumsal gelişmenin sürdürülebilir olması için öncelikle sorunların herkes tarafından, büyük bir çoğunluk tarafından sahiplenilmesi ve bu sorunlarla ilgili farkındalığın artırılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Üç yıl önce, söz ve müziğini Sezen Aksu ve Sertap Erener'in yazdığı, yönetmen Çağan Irmak tarafından çekilen çocuk yaştaki evlilikleri ele alan kısa filme değinen Sabancı, şunları kaydetti:

"Sosyal meseleleri gündeme getirmekte, kalıcı çözümler için duyarlılığı ve farkındalığı artırmak için filmi araç olarak kullanmalıyız. Sinema dünyasına ve gençlere de bu konuda destek olmak istedik. Böyle yola çıktık. Geçen yıl konumuzu 'mülteci kadınlar' olarak seçtik. Bu yıl da 'çocuk işçiler' temasına odaklandık. Çocuk işçiliği sorununu daha fazla görünür kılmaktı hedefimiz. Çocuk işçiliği maalesef sadece Türkiye’nin meselesi değil. Bütün dünyanın meselesi ve bir dünya sorunu."

Sabancı, Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, çocuklar için, zihinsel, fiziksel, toplumsal ya da ahlaki açılardan tehlikeli ve zararlı işlere çocuk işçiliği dendiğinin altını çizerek, okula düzenli devam edilmesini engelleyen işlerin çocuk işçiliği kapsamına girdiğini vurguladı.

Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı'nca bu yılın "çocuk işçiler yılı" ilan edildiğini aktaran Sabancı, bundan memnuniyet duyduklarını ve umutlandıklarını dile getirdi.


- "Dünyadaki çocuk işçi sayısı 168 milyon"

Güler Sabancı, günümüzde dünyadaki çocuk işçi sayısının 168 milyon olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Tarım, çocuk işçiliği açısından açık ara en başta gelen sektör. Dünya ortalaması yüzde 59. Tarım alanında çalışıyor çocuklar. 15 yaş altı çalışan çocuk sayısına dair ülkemizde maalesef yeterli veri yok. Ancak 15-17 yaş arasında çalışan çocuk sayısını ise Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılında yayınladı. 709 bin çocuk işçi var. Bu çocukların sadece 150 bini sigortalı olarak çalışıyor. Yani çalışan her 10 çocuktan 8'i kayıt dışı diyebiliriz. Oysa bu çocukların yeri henüz tarla ya da atölye değil. Bu çocukların yeri önce okul. Eğitim her çocuğun öncelikli insan hakkı. Dolayısıyla çocuklarımızın önce eğitim hakkını korumamız gerekiyor."

İkinci yılında yarışmanın büyük ilgi gördüğünü kaydeden Sabancı, toplam 395 başvuru yapıldığının altını çizdi.

"Kanaat Önderi" olarak yarışmada yer alan ödüllü yönetmen Danis Tanovic de katılan tüm yarışmacıları tebrik ederek, yarışmanın Türkiye'ye 395 kısa film kazandırdığını söyledi.

Çocuk işçiler gibi önemli bir konuda genç sinemacılara kısa filmlerini sunma şansı verilmesinin de oldukça önemli olduğunu aktaran Tanovic, "Bence bu akşam bir kutlama gecesi. Finale kalan 15 filmle ilgili bir kutlama bu. Ancak buraya katılarak önemli bir konuyu işleyen 400 kadar genç film yapımcısının da kutlanması gerekiyor. Onlar, böyle önemli bir konuda söyleyeceklerini en iyi bildikleri şekilde anlatsınlar. Ben bir şey söylemek istemiyorum. Çocuk işçiliğinin olmaması gerekiyor. Bence bu yarışmayı yapmış olmamız da oldukça önemli." değerlendirmesinde bulundu.

"Nilüfer" isimli filmiyle yarışmaya katılan Tolga Özdemir birincilik ödülünü alırken, "Çizgiler Arasında" ile Şeref Akçay ikinci, "Mij" ile Mehmet İsmail Çeçen ve Ramazan Akkuş üçüncülük ödülünün sahibi oldu. "El" filminin yönetmeni Nahid Abbaszade ise mansiyon ödülüne layık görüldü.

Yarışmanın jüri üyeleri, oyuncu Bergüzar Korel, yönetmen Calin Peter Netzer, yapımcı Antonio Saura ve yönetmen Gürcan Keltek de törende hazır bulundu.

Güler Sabancı ile Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ödül törenine, Türkan Sabancı, Göksel, Murat Evgin, Mustafa Alabora ve Sezen Cumhur Önal da katıldı.