SAKARYA (AA) - Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, aralarında firari elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu, 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya tutuklu, tutuksuz sanıklar, taraf avukatları, sanık yakınları ve müştekiler katıldı. Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri de duruşmayı izledi.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kaydedilen duruşmada, müşteki ve tanık ifadeleri alındı.

Müşteki Adem Akyol, darbe girişimi gecesi arkadaşlarıyla önce Demokrasi Meydanı'na daha sonra Sakarya Valiliği'ne gittiklerini belirterek, "Burada büyük bir kalabalık ve koşuşturmaca vardı. Valiliğe giremedik daha sonra valiliğin üst tarafından gelen askeri aracı gördük, aracı durdurmak için etrafını sardık. Aracı sallarken araç ayağımın üstüne bindi ve ayağımda yırtık oluştu. Daha sonra o askerler polise teslim oldu. Araçta iki tane askeri personel vardı fakat kim olduklarını bilmiyorum." diye konuştu.

Müşteki Osman Yılmaz da darbe girişimini iş yerindeyken telefonuna gelen mesaj üzerine öğrendiğini anlattı.

İlk başta evine gittiğini buradan eşi, çocuğunu ve yakınlarını aldıktan sonra valiliğe geçtiğini kaydeden Yılmaz, "Fakat yol kapalıydı, bir şekilde valilik kapısına gittik, burada polis bizi durdurdu 'İlerlemeyin, size zarar gelebilir.' ikazında bulundu fakat biz dinlemedik devam ettik." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, valilik A kapısının etrafında askerlerin olduğunu, vatandaşların askerleri ikna etmeye çalıştığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Burada yurttaşlara katıldım, ikna edebildiklerimizi polise teslim ettik. Bunların kim olduğunu hatırlamıyorum. Valilik kapısının önüne kadar girdik, burada askerler vardı, kalabalığa doğru ateş ettiler. 'Ateş etmeyin' diye bağırdık, bu sırada karnımın sol tarafında yanma hissettim. Yanımda bulunan biri 'vuruldum' diyerek oturdu, ben de oturdum, giysilerimi sıyırdım kan vardı. Sivil bir araçla hastaneye götürdüler, bilincimi kaybettim. 3 gün sonra kendime geldim."

Tanık S.I. da darbe girişimini öğrendikten sonra eşi ve çocuğuyla valiliğe gittiklerini söyledi.

Bu esnada kaldırımda bir astsubayın havaya ateş ettiğini aktaran S.I, "Üzerine yürüdüm, 'Ne yapıyorsun?' dedim. Ben onunla konuşurken 8-10 kişi üzerine çullandı, astsubayla mücadele eden kişiler hendeğe yuvarlandı. Bu şahsı yerden kaldırdım, adını sordum Ahmet olduğunu söyledi. Silahı başka bir vatandaşın elindeydi. Yanımda bulunan kişilere 'Astsubayı ve silahını polise teslim edin.' dedim ve valiliğe doğru yürüdüm." diye konuştu.

S.I, valilik A kapısında bulunan askerlerin geri çekilerek bina bahçesine doğru girdiğini ve bu sırada ateş seslerinin geldiğini belirterek, "Valilik kapısına geldik, birkaç vatandaş camları kırdı, içeri girdik. Bu sırada içeride bulunan bir asker 1 el havaya ateş etti. Askerlerin bir kısmı yukarı kaçmıştı. Bu sırada yukarıdan da birkaç el silah sesi geldi. Valilik katına çıktım, indim ve daha sonra eşim ve çocuğumu alarak eve gittim." şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya çarşamba gününe kadar ara verdi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği'nin işgaline ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319 yıla kadar hapis cezası istendi.

Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 şüpheli hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 şüpheli hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer aldı. Öte yandan, mahkeme heyeti, eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul etmişti.