Sandviç Panel Nedir?

Yapıları dış etkenlerden olabildiğince korumaya yarayan ve güçlü bir duruş sağlamak adına ekonomik çözümler sunan sistemlerdir. Sandviç paneller; hafif, modern ve dayanıklı yapı malzemeleri olarak binaların cepheleri ve çatılarını kaplamak, yalıtımlı bölümler ve soğuk depolar elde etmek amacı ile kullanılır.

İki yüksek yoğunluğa sahip metal yüzey arasına düşük yoğunluklu ve kalın malzemelerin doldurulması ile elde edilmektedir. Kendisi düşük bir ağırlığa sahip olan sandviç paneller, kaldırdıkları ağır yükler bakımından montaja hazır bir şekilde üretilmektedir. Yapılar için tercih edilecek olan sandviç panel çeşitleri, yapının durumuna, ısı yalıtımına, nem ve yangına dayanıklılık durumlarına göre uygulanabilmektedir.

Sandviç Paneller Nerede Kullanılmaktadır?

Sandviç paneller genel itibari ile aşağıdaki alanlarda kullanılmaktadır. Bunlar;

  • Enerji Santralleri
  • Soğuk Depolar
  • Tarım ve Hayvancılık Yapıları
  • Ticari Yapılar
  • Endüstriyel Tesisler
  • Sosyal Yapılar

olmak üzere pek çok farklı alan ve yapıda kullanılmak üzere tasarlanmış ve üretilmiş malzemelerdir.

Sandviç Panelin Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Sandviç panellerinin uzun ömürlü olarak kullanılabilmesi bazı özelliklere bağlıdır. Bu paneller; yapının ihtiyacına, ürün teknik ve kullanım amacının doğruluğu ve bulunmuş olduğu çevresel etki ve faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Sandviç panellerin dış hatları UV ışınlarına, dış çevre şartlarının zorluklarına karşın dayanıklı olmalıdır. İç yüzeyi ise; yoğuşmayı kaldırabilecek dayanıklılıkta olmalıdır. Bir yapının ihtiyacı olan yalıtım malzemesi ile göz önünde bulundurularak oluşturulan sandviç panellerin maruz kalabilecekleri yüklere taşıma kapasiteleri doğru bir hesaplama sonucunda ele alınmalıdır. Tüm özelliklere uygun olarak takılan sandviç panellerin ise yılda bir kez olmak üzere temizliği ve bakımı yapılmalıdır.

Sandviç Panel Üretimi

Avrupa'nın özellikle de Türkiye'nin en büyük ve en modern sandviç panel üretim tesisleri arasında yer alan Mersin, İzmir ve Sakarya fabrikalarında 40.000 metre kare alanda üretimini yapan Teknopanel, bu sayede sağlam yapılar da inşaa edebilmektedir.