DAKAR (AA) - Senegal hükümetinin, Libya'da sığınmacı olarak kalan 500 vatandaşını ülkeye getirmek için çalışmalara başladığı belirtildi.

Senegal basınında çıkan haberlere göre, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Libya'daki köle ticareti iddialarının ardından Dışişleri Bakanlığına talimat vererek vatandaşlarının ülkeye getirilmesini istedi. Bunun üzerine bakanlık tarafından oluşturulan bir heyet, Senegalli sığınmacıları ülkeye getirmek üzere çalışmalara başladı.

Yurtdışı Senegalliler Destekleme Müdüresi Amy Mbacke Diaw, Libya'da kalan 500 Senegalli sığınmacıyı tespit ettiklerini ve yakında hava yolu ile ülkeye getireceklerini kaydetti.

Ocak ayından bu yana yurt dışındaki partner kuruluşlar vasıtasıyla bin 200 Senegalliyi daha getirdiklerini anımsatan Diaw, Afrika ülkelerindeki göç sorununun uzun zamandan beri olduğuna, Libya'daki olayla bunun uluslararası gündeme taşındığına dikkati çekti.

Diaw, Senegal'in işsizliği giderme politikalarına rağmen, daha iyi bir gelecek arayışının vatandaşlarını başka ülkelere göç etmeye sevk ettiğinin altını çizdi.

Libya'daki krizin patlak vermesinin ardından Senegal Dışişleri Bakanı Sidiki Kaba, Libya'nın Dakar Büyükelçisini Dışişleri Konutuna çağırarak ülkedeki vatandaşlarının durumu hakkında bilgi talebinde bulunmuştu.

CNN International geçen hafta, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddiasını içeren görüntüler yayımlamıştı.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine hafta sonu, olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Birçok Afrika ülkesinde, olaya tepki olarak gösteriler düzenlenmiş, Bazı Afrika ülkeleri de Libya hükümetini kınayarak ülkedeki büyükelçilerini geri çağırmıştı.