DAKAR (AA) - Senegal'in başkenti Dakar'da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall’ın da katılımıyla Eğitim için Küresel Ortaklık (GPE) Finans Konferansı düzenledi.

Türk firmalarının inşa ettiği Abdou Diouf Kongre Salonu'nda düzenlenen konferansa, Sall ve Macron'un yanı sıra Burkina Faso, Nijer, Orta Afrika, Çad, Mali devlet başkanları ile UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'in yanı sıra birçok ülkenin bakanları ve uluslararası toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Azoulay, konferansta yaptığı konuşmada GPE Konferansı'nın ilk defa bir sahra altı Afrika ülkesinde gerçekleştiğine dikkati çekerek eğitimin bütün aktörlerin göstereceği iş birliği sayesinde kaliteli hale geleceğini belirtti.

Eğitim için ihtiyaç duyulan gereksinimlerin herkesçe bilinmesine rağmen bu konuda yapılan yardımların yeterli olmadığından yakınan Azoulay, bu konferansın eğitime yeni bir boyut kazandıracağını ve yeni bir nefes vereceğini umduğunu kaydetti.

-"Teröre karşı koymanın tek çaresi eğitim"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, konferansta yaptığı konuşmada, Batı Afrika’yı tehdit eden şiddet ve teröre karşı koymanın tek çaresinin eğitim olduğunu belirtti.

Ülkesi adına GPE programlarına 200 milyon avro destek vermeyi taahhüt eden Macron, “Eğitim, seçim değil, zorunlu bir haktır.” diye konuştu.

Eğitimin güvenlik, istikrar ve gelişmenin en önemli şartı olduğuna dikkati çeken Macron, dünyada 5 çocuktan birinin okur yazar olmadığının altını çizdi.

Victor Hugo'nun "Bir okul açan bir hapishane kapatır." sözünü hatırlatan Macron, “Bugün dünyada 300 milyon çocuk okula gitmiyor. Bu 300 milyon kişinin hayatını seçme özgürlüğünün olmaması demektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Senegal Cumhurbaşkanı Sall, ise ülke bütçesinin yüzde 20’sini eğitime ayıracaklarını belirtti.

“Eğitime ayrılacak para bir yük değil insanlığın ilerlemesi için bir gerekliliktir.” ifadesini kullanan Sall, son 3 yılda eğitime 3,6 milyar dolar harcadıklarını, 2018-2020 yılları arasında da 2 milyar dolar harcamayı hedeflediklerini vurguladı.

- Rihanna konferansta

Diğer yandan Senegal'de 30'u aşkın sivil toplum kuruluşunun ülkeye gelmesine karşı çıktığı ABD’li şarkıcı Rihanna da katılımcılar arasında yerini aldı.

GPE Finans Konferansı, gelişmekte olan ülkelerde eğitimin iyileştirilmesi amacıyla donörleri, özel sektörü ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiriyor. Eğitim için Küresel Ortaklık girişimi, 2020'ye kadar 3,1 milyar dolar fon toplayarak gelişmekte olan 65 ülkedeki 870 milyon çocuğun eğitim giderlerini karşılamayı hedefliyor.