Seramik karo ne demek kısaca tanımlayarak başlayalım yazımıza. Kil, kaolin, feldspat, silis ya da diğer organik hammaddeler ile hazırlanan, çeşitli ebatlarda levhalar halinde üretilen zemin ve duvar kaplama malzemesine verilen isimdir. Bir diğer tanımı ise şudur; uzunluğu ve genişliği, kalınlığından fazla olan düz yüzeyli parçalara karo denir. Seramik kelimesi karoyu oluşturan malzemelerden türemiştir. Seramik; kum, kil ve diğer doğal malzemelerin karışımlarından elde edilir. Bu karışımlar çeşitli işlemlerden geçirilir ve kalıplara konulur. Yüksek derecelerde fırınlanırlar. Seramik karo aynı zamanda çok eskilere dayanan ürünlerden biridir. Eski medeniyetlerde pişmiş topraktan yapılan

Seramik Karo Nerelerde Kullanılır?

Seramik karo hayatımızın pek çok alanında kullanılır. Seramik karonun kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz; banyo karoları, zemin karoları, duvar karoları, dış zemin karolar gibi. Artık günümüzde artan teknolojik imkanların da etkisiyle tek tip değil pek çok çeşitte karo seramik üretimi yapılmakta. Farklı renk ve desenlerde ve yine farklı boyutlarda karolar yaygın olarak kullanılıyor.

Seramik Karo Üretimi

Seramik karolar birkaç üretim aşamasından geçer. Bu üretim aşamalarına ait detayları paylaşalım. Öncelikli olarak hammadde seçimi gelir. Kil, kaolen, kuvars ve fedspat maddeleri belirli oranlarda karıştırılır. Daha sonra bir reçete belirlenir. Tüm bu malzemelerin harmanlanarak reçeteye uygun olarak hazırlandığı yere beşiger denir. Seramik çamuru hazırlanmak için hammadde değirmenlere alınır. Şimdi ortalama 6 saatlik bir süreç vardır. 6-7 saat gibi bir sürede öğütme işlemi gerçekleşir. Değirmenlerde çamur haline gelen seramik artık granül forma geçme aşamasındadır. Bunun için sprey dryer fırınına gönderilir. Bu arada seramik çamuru alt tabakada birikme olmaması için düzenli olarak karıştırılır. Granül haline geldikten sonra sıra preslemeye gelir. Hammadde hidrolik pres makinalarında yaklaşık 2000-3000 ton basınca maruz bırakılır ve şekillendirme işlemi gerçekleştirilir. Preslenmiş granül madde karo görünümüne kavuşur. Granül madde çok yumuşak bir yapıda olur ve dağılmaya meyillidir. Bu nedenle nemlenmesini engellemek gerekir. Son olarak pişirme ve sırlama aşamasına gelinir. Biraz önce sözünü ettiğimiz gibi karolar dağılmaya çok müsaittir ve nemden arındırılmaları gerekir. Karoları nemden ayırmak için kurutma fırınlarından destek alınır ve karolar tamamen kurumak üzere kurutma makinalarına alınır. Kurutma işleminden sonra artık nem oranı ciddi oranda düşer. Artık karo daha sağlamdır. Son olarak estetik görüntüye kavuşması için desen baskıyı yapılır. Sırlama işlemi de diyebiliriz bu estetik çalışmalara. Tüm işlemler bittikten sonra kalite kontrol yapılır ve paketleme işlemine geçilir.

Karo seramikler renkli desenleri ve çeşitleri ile pek çok alanda karşımıza çıkar. Koridorlar, mutfak, salon ve yatak odalarının zeminlerinde kullanılır. Uzun ömürlü, aşınmaya dayanıklı ve kolay temizlenebilme özellikleri ile karo seramikler her geçen gün evlerimizi renklendirmeye devam ediyor.