ŞANLIURFA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Türkiye şu anda vatandaşların yüzde 99'undan fazlasını genel sağlık sigortası kapsamına almış bir ülke. Genel sağlık sigortasında bizim vatandaşlarımıza sağladığımız sağlık paketinin genişliğine, derinliğine baktığımızda Batı Avrupa ülkelerinden daha iyi bir noktadayız." dedi.

Bağlı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Şanlıurfa'da, merkez Eyyübiye ilçesine bağlı mahallelerde tarım işçilerini ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de son dönemlerde hastanelerde gereksiz MR çekildiği ve SGK'nin bu şekilde zarara uğratıldığı şeklindeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Bağlı, Türkiye'nin son yıllarda her anlamda geliştiğini ve vatandaşlarına en güzel hizmeti sunduğunu ifade eti. Bağlı, şöyle devam etti:

"Türkiye şu anda vatandaşların yüzde 99'undan fazlasını genel sağlık sigortası kapsamına almış bir ülke. Genel sağlık sigortasında bizim vatandaşlarımıza sağladığımız sağlık paketinin genişliğine, derinliğine baktığımızda Batı Avrupa ülkelerinden daha iyi bir noktadayız. Yani sağlığa erişimde Türkiye kadar düşük maliyetle ve kolay sağlığa erişimi sağlayan dünyanın neredeyse ikinci bir ülkesi yok diyebilecek kadar iyi bir durumdayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği gibi işte buna 'Türkiye modeli', 'Türkiye mucizesi' deniliyor yurt dışında. Bu konuda hakikaten yurt dışından partnerlerimiz geldiğinde 'Bunu nasıl başarabildiniz?' diye merakla soruyorlar."

Tahlil ve tetkiklerle ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulunun aldığı karar doğrultusunda, var yersiz tahlil ve tetkiklerin önüne geçmek için SGK ile Sağlık Bakanlığının birlikte bir çalışma yaptığını anlatan Bağlı, buradaki amaçlarının vatandaşların sağlığa erişimini engellemeksizin var olan israfı önlemek olduğunu aktardı.

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, sorunları çözmek için çalıştıklarını vurgulayarak sözlerini şunları kaydetti:

"Sosyal Güvenlik Kurumları dünyanın her yerinde açık verirler, sosyal devlet olmanın gereği olarak devlet Sosyal Güvenlik Kurumlarını finansa eder, bu kurumlar özel sigortacılık yapmazlar. Dolayısıyla 'SGK'nin açığı çok fazla tahlil ve tetkiklerden kaynaklanıyor' demek de teknik olarak doğru bir tanımlama olmaz ama bu konuda tabii bir israf varsa mutlaka önüne geçilecektir. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız inşallah. SGK prim toplar, primle emekli maaşını ve sağlık harcamalarını finansa eder. Sağlık harcamalarının içinde sigortalının ne kadar ihtiyacı vardı ne kadar yoktu, bunu takdir etmesi gereken doktordur. Tabii hem Sağlık Bakanlığı hem SGK olarak beraber oturup bunun alt yapısını çalışıyoruz. Mümkün mertebe burada israflar varsa bunu engelleyelim ama rakam olarak görüntülerden veya tahlil ve tetkiklerden bu kadar zarar ediyoruz dememiz teknik olarak mümkün değil. Çünkü bunun ne kadarı gereklidir ne kadarı gerekli değildir bunu takdir edecek olan hastalarımızı tedavi edecek olan doktordur. Onun için hem hekimlerimizin tedavi faaliyetlerini hem de sigortalılarımızın sağlık hizmetine ulaşımını olumsuz etkilemek istemem."