TAHRAN (AA) - ELAHE SALARİ - Afganistanlı genç şair Mustafa Hezare, (30) uzun yıllar savaşın hakim olduğu Afganistan'da, şiirlerini Afgan gençler arasında savaş karşıtı düşünceleri yaygınlaştırmak hedefiyle kaleme aldığını belirtti.

İran'ın başkenti Tahran'da AA muhabirine açıklama yapan Afgan şair Hezare, "Şiir, savaşa karşı durmaktır. Biz savaşı miras olarak devralan bir nesiliz. Ateş etmek yerine huzursuzluğumuzu şiirle ortaya koyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Hezare, şiirlerini uzun yıllar savaşın hakim olduğu Afganistan'da, Afgan gençler arasında savaş karşıtı düşünceleri yaygınlaştırmak hedefiyle kaleme aldığını belirtti.

Savaş karşıtı şiirler kaleme aldığını ve bu şiirlerin Afgan halkı ve özellikle Afgan gençleri arasında taraftar bulduğunu anlatan Hezare, "Elini silaha götürmek istemeyenler ellerini şiire uzatıyor." ifadelerini kullandı.

Hezare, şunları söyledi:

"Afganistan'da savaştan kaynaklanan büyük bir felaket var ancak biz savaş sanatının üslubunu tanımıyoruz. Demokrasiden önce ülkemdeki sanatçılar, ideolojinin hizmetindeydi. Bizim ve savaş karşıtı sanatın hükmü biz öldükten sonra değer bulacak. Biz, sadece birisini öldüren insanın kötü olduğunu kafamıza koyduk."

Savaş karşıtı şairlerin iyi ya da kötü olduklarını görme fırsatı olmadıklarını vurgulayan Hezare, bu görevin kendilerinden sonra gelecek nesillere ait olduğunu sözlerine ekledi.

Hezare'nin, Pol-i Sorh (Kızıl köprü) ve "Nameha-yi Ki Ez Cenk Resid" (Savaştan gelen mektuplar) isimli şiir kitapları bulunuyor.