İSTANBUL (AA) - Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, probiyotik, meyan kökü, nane yağı, papatya, zencefil, L-Glutamin ve Psyllium takviyesinin sindirim sistemine destek olabileceğini bildirdi.

Dr. Ergün Kasapoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, sık sık kabızlık ve sindirim sistemi problemi yaşayanların, hekimlerinin önereceği takviyelerle beslenme ve yaşam şeklini değiştirmelerinde fayda olduğunu dile getirdi.

Kasapoğlu, probiyotik, meyan kökü, nane yağı, papatya, zencefil, L-Glutamin ve Psyllium takviyesinin sindirim sistemine destek olabileceğini ifade etti.

Canlı organizmalar içeren probiyotiklerin bağırsakta yaşanan emilim problemlerinin giderilmesinde önemli bir yardımcı olduğunu aktaran Kasapoğlu, özellikle probiyotik içerikli süt ve yoğurt tüketiminin ishal ve irritabl bağırsak sendromunun etkilerini azaltabileceğini kaydetti.

Dr. Kasapoğlu, meyan kökünün mide yanması ve reflü gibi hazımsızlık problemlerini tedavi etmek için uzun yıllardır kullanılan doğal maddelerden biri olduğunu, ancak meyve vermiş halinin yüksek tansiyona neden olabileceği de göz önünde bulundurularak hekim kontrolünde ve izniyle tüketilmesi gerektiğini vurguladı.


- "Nane yağı ağrı ve şişkinliği azaltabilir"


Yurt dışında yapılan bazı çalışmalara göre nane yağının irritabl bağırsak sendromunun neden olduğu ağrı ve şişkinliği azaltmada kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olduğunu anlatan Kasapoğlu, "Nane yağı içerikli kapsüller midede çözülmez, yağın bırakıldığı ince ve kalın bağırsaklardan geçer." ifadelerini kullandı.

Dr. Ergün Kasapoğlu, birden fazla hastalık için yaygın olarak kullanılan papatyadan, mide ağrısı, kolik ve mide bulantısının tedavisinde de yararlanıldığını belirtti.

Mide hareketlerini tedavi etmek için kullanılan zencefilden özellikle hamilelik döneminde görülen mide bulantısı ve kusmayı gidermek için yararlanıldığına değinen Kasapoğlu, "Glutamin vücutta doğal olarak bulunur, bağırsakları ve diğer organları destekler. Bazı uzmanlar ek L-glutamin'in ameliyat, enfeksiyon ya da stresle artış gösteren ishalin hafifletilmesine yardımcı olabileceğine inanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Asya, Akdeniz ve Kuzey Afrika'nın belirli bölgelerindeki Plantago Ovata bitkisinin ezilmiş tohumlarından elde edilen Psyllium, çözünür lif anlamında oldukça zengindir ve kabızlık tedavisinde kullanılır. Yüksek lif içeriğinden dolayı, bağırsaklardaki suyu emebilir. Bu takviyeyi tüketirken yanında bol miktarda su içmek kabızlığı da azaltır. Ancak alerjik bünyelilerin, çimen poleni gibi alerjisi olanların mutlaka kullanmadan önce hekimine danışması gerekir."