SOÇİ (AA) - Rusya'nın Soçi kentindeki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmaktan vazgeçen muhalefet heyetinin başkanı Ahmed Tuma, tavırlarının nedeninin Rusya'nın sivillere yönelik bombardımanın durmaması ve rejim bayraklarının afişlerden sökülmemesi olduğunu bildirdi.

Kongre vesilesiyle havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki gösteren muhalefet heyetinin başkanı Tuma, Ankara'ya dönmeden önce basın açıklaması yaptı.

Geçici hükümetin eski başkanı olan ve aynı zamanda askeri muhalefeti de Astana'da temsil eden Tuma, Rusya'nın sözlerini tutmaması gerekçesiyle kongreye katılmama kararı aldıklarını söyledi.

Tuma, "Verilen hiçbir sözün tutulmaması karşısında şaşkınlığa uğradık. Ne sivillere yönelik bombardıman durdu ne de rejimin bayrakları afişlerden kaldırıldı. Ayrıca ev sahibi ülke diplomatik nezaketten yoksundu." dedi.

Bu nedenlerle kongreye katılmama kararı aldıklarını belirten Tuma, "Türk heyeti taleplerimize sahip çıkmaya devam edecek." diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Ankara'dan gelen muhalefet heyetinin rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek ülkeye giriş yapmak istemediği bildirilmişti. Açıklamada, bu nedenle muhalefet heyetinin Kongre'ye katılmama kararı aldığı ve kendisini temsil etme yetkisini Türk heyetine verdiği, ilan edilmesi beklenen anayasa komisyonunun oluşturulması konusunun Türkiye tarafından takip edileceği kaydedilmişti.

Bu durum nedeniyle gecikmeli başlayan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi, kapalı oturumlarla sürüyor. Sonuç bildirisinin son oturumda okunması öngörülüyor.