"STAJ EYT KAPSAMINA ALINSIN"

Meslek liselerinde okurken zorunlu staj sürecinde çalışmalarına rağmen sadece sağlık sigortaları yatırıldığı için aktif çalışmaları emekliliğe başlangıç sayılmayan 1999 öncesi yaklaşık 200 bin mağdur bulunuyor. Mağdurlar emeklilik hakkı için EYT kapsamına alınmak isterken, mağduriyetin giderilmesi için staj sigortalarının başlangıç sayılarak ve borçlanma hakkının verilmesi ile sorunun çözülebileceğine dikkat çekti.

100 BİN KİŞİ

Yaşanan mağduriyet nedeniyle insanların emeklilik sürelerinin 8 ile 10 yıl arasında geciktiğine dikkat çeken Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, meslek liselerinde okurken staj yapanların o yaşlarda kısa süreli ve uzun süreli sigorta ayrımını yapamayacağını ifade ederek, “Yaşıtları top oynarken, iş yerlerinde üreten aktif olarak çalışan bu insanlar büyük mağduriyete uğramaktadır. Toplam mağdur sayısı 1999 öncesi dikkate alındığında yaklaşık 200 bin civarı olsa da bir kısmı EYT’den yararlanacağından kalanı 70 ila 100 bin arasıdır. Bunun yanında, böyle bir düzenleme yapılması kanun yapıcının çırak ve stajyerlere bakış açısını ve tutumunu ortaya koyacağından toplumun genelini ilgilendirir” dedi.

"MAĞDURLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR"

Sorunun çözümünün staj sigortasının başlangıç sayılması ile çözülebileceğini ifade eden Salman, mağdurların çözüm beklediğini belirterek, “1999 yılı öncesi staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılır ve bu insanlar staj sürelerini borçlanırsa bu sorun kolayca çözülür. Staj başlangıcı SGK uzun dönem başlangıcı olarak alınır, 18 yaşından itibaren sigortalılık süresi kabul edilir ve bu toplumsal sorun el birliğiyle çözülür. İşte biz yıllardır bu mağduriyetimizi çözüme kavuşturmak için çabaladık. Sesimizi duyurabilmek için ise 11 Aralık’ta Ankara’da mağdurlarımız ile bir araya gelerek çağrıda bulunacağız” dedi.