HARTUM (AA) - Sudan'daki Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan ve Güney Sudan arasında "tartışmalı bölge" konumundaki zengin petrol yataklarına sahip Abyei'de 170 bin kişinin tehlike altında olduğunu açıkladı.

Söz konusu 170 bin kişiden 35 bininin Sudan tarafındaki El-Mesiriyye kabilesine, 15 bininin Güney Sudan tarafındaki Dinka Nekuk kabilesine mensup olduğu, 11 bininin ise sığınmacılardan olduğu bilgisi verilen açıklamada, geri kalan vatandaşların hangi aşiretlere mensup oldukları ve karşı karşıya kaldıkları tehlikelere dair detay verilmedi.

Açıklamada, kabileler arasındaki gerginlikler, göç dalgaları, silahlı unsurların bulunması, temel hizmetlerin yetersiz olması, işsizlik gibi sorunlar nedeniyle Abyei'deki sıkıntıların devam ettiği kaydedildi.

Sudan ile bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan arasındaki Abyei bölgesi, zengin petrol yataklarından dolayı iki taraf arasında "tartışmalı bölge" olarak biliniyor.

Sudan askerlerinin Haziran 2011'de Abyei bölgesini kontrol altına alması üzerine Sudan ile Güney Sudan arasında çatışma çıkmıştı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, bunun üzerine Abyei bölgesini iki tarafın askerlerinden arındırmak amacıyla BM Abyei Geçici Güvenlik Gücü'nü (UNISFA) görevlendirmişti.

UNISFA'ya ait raporlara göre, her iki taraf da barış anlaşmasının uygulanması konusunda iş birliği yapmıyor ve ihlallerde bulunuyor. Raporlarda, Sudan'ın Diaffra Petrol Üretim Tesisi'nde, Güney Sudan'ın ise Agok kasabası çevresinde askeri varlık gösterdiği belirtiliyor.

Güney Sudan'ın, Sudan'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olması öncesinde tartışmalı Abyei bölgesinden 10 binlerce kişi başka bölgelere göç etmek zorunda kalmıştı. Anlaşma gereği 2005'te düzenlenen referandumda halkın yüzde 98'inin kabul etmesi sonucu Temmuz 2011'de Sudan'dan ayrılan Güney Sudan ile Sudan arasında zengin petrol yataklarına sahip Abyei bölgesinin statüsü konusunda henüz anlaşmaya varılamadı.