ADDİS ABABA (AA) - Afrika Birliği Temsilcisi Boitshoko Mokgatlhe, Sudan ve Güney Sudan arasında "tartışmalı bölge" konumundaki zengin petrol yataklarına sahip Abyei bölgesi için varılan anlaşmada tarafların taahhütleri yerine getirmediğini söyledi.

Tartışmalı bölge için Afrika Birliği öncülüğünde ve her iki tarafında katılımıyla kurulan Abyei Ortak Denetim Komitesi, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da toplandı.

Toplantıda konuşan Mokgatlhe, tarafların 2011'de yapılan anlaşmaya sadık kalmadığını belirterek, "Abyei anlaşması konusunda ilerlemenin olmaması endişe verici." diye konuştu.

Yapılan anlaşmaya göre, Abyei bölgesinde silahlı unsurların temizlenmesi gerekiyor.

Bölgeye silah sevkiyatı yapıldığına dair delillerin olduğuna işaret eden Mokgatlhe, "Durum bu şekilde devam edemez." ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Abyei Geçici Güvenlik Gücüne (UNISFA) ait raporlara göre her iki taraf da barış anlaşmasının uygulanması konusunda işbirliği yapmıyor ve ihlallerde bulunuyor. Raporlarda, Sudan'ın Diaffra Petrol Üretim Tesisi'nde, Güney Sudan'ın ise Agok kasabası çevresinde askeri varlık gösterdiği belirtiliyor.

Sudan ile bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan arasındaki Abyei bölgesi, zengin petrol yataklarından dolayı iki taraf arasında "tartışmalı bölge" olarak biliniyor.

Sudan askerlerinin Haziran 2011'de Abyei bölgesini kontrol altına alması üzerine Sudan ile Güney Sudan arasında çatışma çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi, bunun üzerine Abyei bölgesini iki tarafın askerlerinden arındırmak amacıyla BM Abyei Geçici Güvenlik Gücü'nü görevlendirmişti.