SÜLEYMANİYE (AA) - DLSHAD SAİFAALDDİN AHMED/ MAZIN BAQAL - Irak’ın Süleymaniye vilayetinde Dokan Barajı'nın ortasında yer alan isimsiz adacık, ilkbaharda yavrulama döneminde farklı türlerden binlerce martıya ev sahipliği yapıyor. Yumurtlama dönemindeki harika manzarasıyla doğaseverlerin ilgi odağı haline gelen adanın geçici misafirleri martılar, çevre kirliliğinin önlenmesinde de rol oynuyor.

Martılar, her yılın ikinci çeyreğinde üreme dönemi için, sürüler halinde Dokan Barajı'na göç ediyor. Adacığın neredeyse her karışı martı yumurtaları ve yavrularıyla dolu. Bölge halkı ve tabiat dostları sınırlı süre seyredebilecekleri bu eşşiz manzaranın keyfini çıkarmak için teknelerle adayı ziyaret ediyor.

Martıların koruma görevi üstlenen Süleymaniye'nin Raperin İlçesi Orman ve Çevre Koruma Müdürlüğü Sözcüsü Cebbar Adem, AA muhabirine, Dokan Barajı'ndaki adacıkta yaşayan martıları koruma görevini gözlemcilerin üstlendiğini söyledi.

Her yıl ilkbahar ve yaz aylarında martıların adacık ve çevresinde yaşamlarını sürdürdüklerini belirten Adem, "Sessiz ve sakin bir bölge olduğundan üreme dönemi için elverişli bir yer. Dişi martı yumurta bıraktıktan sonra 2-3 hafta süresince kuluçkada yatar. Ardından yavru martılar, 4-5 hafta içinde yuvadan uçar, belli bir süre sonra da başka bölgelere göç eder." dedi.

Adem, bölgeye gelen martıların çoğunun Hindistan ve Akdeniz üzerinden uzun bir yolculuğun ardından aşama aşama buraya ulaştıklarını ifade etti.

Martı neslini yaşatmak için gerekli her türlü tedbiri aldıklarını söyleyen Adem, ne bulursa yiyen iştahlı martıların özellikle barajdaki atık yiyecekleri tüketerek çevre kirliliğinin önüne geçilmesinde önemli rol üstlendiklerini dile getirdi.