İSTANBUL (AA) - Osmanlı Cihan Devleti'nin 34'üncü Padişahı Sultan 2. Abdülhamid han, vefatının yüzüncü yılında, Sultan 2. Mahmud Türbesi'nde bulunan mezarı başında anıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İTO Şehit Ragıp Ali Bilen Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Sultan 2. Abdülhamid Han'ı anmak için mezarı başında toplandı.

Türbede, Sultan 2. Abdülhamid Han ve diğer medfun bulunanlar için Kur'an-ı Kerim okunarak, dua edildi.

Türbe ziyaretinin ardından TYB İstanbul Şubesi'nde düzenlenen söyleşide konuşan TYP İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Sultan Abdülhamid'i anlamanın her şeyi anlamak olduğunu söyledi.

Sultan Abdülhamid'i anlamanın Türkiye üzerinde oynanan oyunları, Türkiye'nin çevresini saran ihanet çemberini, uluslararası arenada ülkelerin Türkiye üzerinde oynadıkları ekonomik ve nüfuz savaşlarını görmek demek olduğunu belirten Bıyıklı, şöyle devam etti:

''Osmanlı Cihan Devleti, iç destekçilerle Avrupalıların iş birliği neticesinde Sultan'ın tahttan uzaklaştırılmasından yaklaşık 10 sene gibi kısa bir sürede ülke çökertilerek parçalandı. Osmanlı topraklarında gözü olan ve onu parçalamak için fırsat bekleyen Avrupa devletlerini biliyoruz. Peki, bunların yerli destekçileri, iş birlikçileri kim? Bugün Afrin'e karşı çıkanlar kim ise dünün işbirlikçileri onlardır. Sultan Abdülhamid Han'ı anlamak bir anlamda Recep Tayyip Erdoğan'ı anlamaktır. 100 yıl sonra değişen hiçbir şey yok. Bizler Abdülhamid Han'ın dün verdiği mücadeleyi bugün yine veriyoruz. Devletimizin ebed müddet yaşaması için Sultan Abdülhamid'i daha çok okuyacağız, daha iyi anlayacağız.''

Tarihçi ve yazar Hasan Basri Bilgin ise Türkiye'nin binlerce yıllık genlerine ve binlerce yıldır dünyaya hükmeden asıl nesle dönme zamanı geldiğini söyledi.

Gençlere bu noktada önemli görev düştüğünü belirten Bilgin, bunu başaracak kişilerin de gençler olduğunu dile getirdi.

Bilgin, Sultan Abdülhamid Han'ın çok zor bir dönemde iktidara geldiğini anlatarak, ''Balkanlarda cepheler oluşmuştu Osmanlıya karşı. En önemlisi Panslavizm hortlamıştı. Avrupa'da Osmanlı için 'barbar Türkler', 'hasta adam' dediler. Dünyanın bütün güçleri saldırdı bu cennet topraklarına. Sultan Abdülhamid böyle bir dönemde iktidara geldi. Savaşları kucağında buldu.'' ifadelerini kullandı.