ASTANA (AA) - Kazakistan'ın başkenti Astana'da 8'incisi düzenlenen Suriye konulu toplantı, taraflar arasındaki ikili ve üçlü görüşmelerle devam ediyor.

Toplantının 8. turu, Ritz Carlton Oteli'nde, ateşkesin garantörleri Rusya, Türkiye ve İran arasındaki ikili görüşmelerle sürüyor.

Sabah saatlerindeki ilk tur görüşmelerin ardından TSİ 13.00'te Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlık ettiği Türk heyeti, İran temsilcisi Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari'nin ekibiyle yaklaşık yarım saatlik bir toplantı yaptı.

Aynı anda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev liderliğindeki heyet de rejim heyetiyle görüşmeye girdi.

Askeri muhalefet heyeti, konakladığı Grand Esil Park Otel'de kendi aralarındaki istişare toplantısından sonra, TSİ 10.30 sularında Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileriyle buluştu.

Muhalifler, görüşmeden sonra yazılı açıklama yayınladı.

Muhaliflerin BM ile rejimin cezaevlerindeki tutukluların serbest bırakılması konusunu görüştükleri belirtilen açıklamada, "Astana'daki askeri heyetin ana hedefi tutukluların serbest bırakılması." ifadesi yer aldı.

Açıklamada ayrıca muhaliflerin bir diğer hedefinin de gerginliği azaltma bölgelerinde ateşkesin sağlamlaştırılması olduğu kaydedildi.

- Muhalifler, Rusya'dan rejime baskı yapmasını istiyor

Diğer gündem maddelerinin, ülkedeki tüm kuşatmaların sona ermesi ve insani yardımların ulaşımının sağlanması olduğu vurgulanan açıklamada, tutukluların serbest bırakılması konusunu özellikle Rusya ile ele alınacağı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, "Bu konuyu özellikle Ruslarla ele alacağız. Rusya'nın rejime daha fazla baskı yapması gerek." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca "İran milis güçleri, İdlib ve Doğu Guta'da gerginliği azaltma anlaşmasına uymadı. Dolayısıyla katliamlar sürüyor." değerlendirmesindi bulunuldu.

- "Görüşmelerden beklentiler büyük"

Bu arada Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Asya ve Afrika Departmanı Direktörü Aydarbek Tumatov, basına yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Bu yılın sonuncusu olan görüşmelerden beklentiler büyük. İdlib çatışmasızlık bölgesindeki durumun görüşülmesi bekleniyor. Tarafların görüşmesi beklenen ikinci konu da esir ve tutukluların iade edilmesiyle ilgili çalışma grubunun tüzüğü olacak. Bu ciddi bir konu. Bu konuya tüm heyetler önem veriyor. Tarafların somut bir sonuca varacaklarından umutluyuz. Çünkü hem garantör ülkeler hem de askeri muhalefet tarafından beklentiler çok büyük. Toplantıda görüşülecek bir konu da Ulusal Diyalog Kongresi'nin yapılmasıdır. Tarafların uzlaşacaklarını umut ediyorum."

Tumatov, sonuç bildirisinin okunacağı ana toplantının yarın öğleden sonra düzenleneceğini duyurdu.

Rejim ve Rusya'nın görüşmesinin bitmesinin ardından, garantör ülke heyetlerinin ilk üçlü toplantılarını yapması bekleniyor.