ANKARA (AA) - EKİP - Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim el-Hireyci, ülkesinin savaş ve felaketlerden zarar gören özellikle Müslüman ülkelere yardımlarının 32 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Büyükelçi Hireyci, ülkesinin insani yardım konusunda yürüttüğü faaliyetlere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Son 10 yılda farklı projeler kapsamında 32 milyar 831 bin dolar insani yardım yaptık." dedi.

Ülkesinin 78 ülkede gerçekleştirdiği insani projelerin sayısının bin 84'e ulaştığını aktaran Hireyci, bu projelerden en çok istifade eden 5 ülkeden birinin Yemen olduğunu söyledi. Bu ülkede 92 projeye 13 milyar doların harcandığını bunun 8 milyar dolardan fazlasının da 2015 yılından beri Yemen halkına sunulduğunu ifade etti.

Büyükelçi Hireyci, ülkesinin son zamanlarda temel olarak kardeş Yemen halkına yeniden hayat vermeyi amaçlayan kapsamlı insani operasyon planı başlattığını dile getirdi.

Planın ayrıntılarıyla ilgili ise Hireyci, şunları söyledi:

"Planın birçok hedefi var. Yardımların kolay bir şekilde ulaşması için Yemen'deki limanların kapasitesinin güçlendirilmesi ve artırılması, Yemen'in birkaç liman aracılığıyla ihracat ve ticaret gücünün güçlendirilmesi, Husilerin şantaj ve kaçakçılığının durdurulması, ticari malların ve yardımların tüm kentlere ulaşmasının garanti altına alınması, ayrım yapmadan Yemen'in tüm bölgelerindeki insani krizin hafifletilmesi ve çözülmesi hedefler arasında yer alıyor."

Hireyci, plan çerçevesinde Yemen İnsani Yardım Planı'nın yüzde 50'den fazlasını karşılayacak 1,5 milyar dolar yardım yapılacağını ve ayrıca Yemen Merkez Bankası'na 2 milyar dolar yatırıldığını belirtti.

Büyükelçi Hireyci, plan çerçevesinde limanlar ile hava ve kara sınır kapılarının hazırlanarak açılması için çalışılmasının yanı sıra yerleşim yerlerine ulaşmak için 17 güvenli koridor inşa etmek, koalisyon ülkelerinde Marib'e hava köprüsü kurmak ve Yemen topraklarındaki yolları bakım ve onarımdan geçirerek ulaşım maliyetini düşürmek gibi buralara lojistik destek sunulmasının hedeflendiğini söyledi.

- "Sınırlar insani yardımlar için kullanılabilir"

BM'nin gözetimindeki El-Hudeyde ve Es-Salif limanları olmak üzere Yemen'deki bütün limanların açık olduğunu söyleyen Hireyci, ülkede 9'u deniz, 7'si hava ve 5'i karadan olmak üzere 21 sınırın bulunduğunu belirterek, uluslararası herhangi bir kuruluşun bu sınırları insani yardım çalışmaları için kullanabilme imkanına sahip olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan'ın Yemen'deki siyasi duruşuna ilişkin Hireyci, krizin başlangıcından bu yana Suudi Arabistan'ın duruşunun açık olduğunu ve bunun "uluslararası tanınmış meşru hükümet ile tam uyumlu ve Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi başkanlığındaki Yemen hükümetinin ülkede hakimiyetini sağlama yönünde" olduğunu belirtti.

Hireyci, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki hareketliliği ve siyasi ilişkilerinin Husilerin inadıyla karşılaştığından dolayı bu durumun ülkede başıboşluk ve bazı krizleri ortaya çıkardığını dile getirdi.

Büyükelçi Hireyci, Kral Selman tarafından Yemen'de başlatılan operasyonlara ilişkin de bu askeri harekatı Yemen'i ve halkını kurtarmak için yerine getirilmiş bir görev olarak tanımladı. Büyükelçi ayrıca, Kararlılık Fırtınası adı verilen operasyonun Arap ve İslam dünyası ile uluslararası toplumun geniş desteğini aldığını söyledi.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin çağrısı üzerine Mart 2015'te Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri meşru yönetime bağlı güçlere destek olmak için Husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

- Suriye'ye yapılan insani yardımlar

Suriye halkına yapılan insani yardımlara da değinen Hireyci, "Suriye, 2 milyar dolar maliyetli 153 projeyle insani yardım sıralamasında ikinci sırada yer alıyor." dedi. Büyükelçi Hireyci, bu çerçevede uluslararası kurum ve kuruluşlara yapılan katkıların da yaklaşık 930 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Kral Selman İnsani Yardım Merkezinin şubat ayında Gaziantep'te başlattığı girişimi de hatırlatarak, bu kapsamda Suriye içinde uygulanacak 12 projenin maliyetinin de yaklaşık 18 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Hireyci, ülkesinin yurt dışındaki çeşitli yardımlarıyla bölgesel ve uluslararası kuruluşlara katkılarını içeren bir veritabanı platformu oluşturduğunu sözlerine ekledi.