İSTANBUL (AA) - Suudi Arabistan'da bakanlar kurulu tarafından onaylanan "taciz suçuyla mücadele yasasının" önümüzdeki günlerde resmi gazetede yayımlandıktan hemen sonra yürürlüğe gireceği bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı Güvenlik Sözcüsü Tümgeneral Mansur Et-Turki, dün başkent Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud'un talimatı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve salı günü bakanlar kurulu toplantısında onaylanan "taciz suçuyla mücadele yasasının" önümüzdeki günlerde resmi gazetede yayımlanmasının hemen ardından yürürlüğe gireceğini belirtti.

Taciz suçuyla mücadele yasasının, tacizin önlenmesi, bu suçu işleyenlerin cezalandırılması, mağdurun korunması, kişinin onurunun ve özgürlüğünün korunması gibi 8 maddeden oluştuğunu dile getiren Turki, 18 yaş altı vatandaşları da kapsayacak söz konusu yasanın kamusal alanların yanı sıra okullar, konuk evleri, evler ve sosyal medyada geçerli olacağını kaydetti.

Turki, İslam hukukuna uygun olarak onaylanan yasanın uygulanması için özel ve kamu sektörlerinin gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğuna dikkati çekerek, her iki sektörün de bu yönde kendilerine gelecek şikayetleri ciddiyetle ele almaları gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Suudi Arabistan'da çocukları koruma yasası ile taciz suçuyla mücadele yasasının birbirlerini tamamladığını söyleyen Turki, vatandaşlardan bazılarının çocuklarını çeşitli etkinliklere götürmekten endişe duyduğunu, dolayısıyla yeni hayata geçecek yasayla bunun önüne de geçileceğini ifade etti.

İçişleri Bakanlığı Basın Merkezi Müdürü Talal eş-Şelhub da taciz suçuyla mücadele yasası gereğince suçu ispat edilenin, en az 2 yıl hapis ile 100 bin riyal para cezası veya her ikisinden biriyle cezalandırılacağını belirtti.

Aynı suçu ikinci kez işleyen, çocuk, engelli veya velisi olduğu kişiye karşı tacizde bulunan kişilerin ise en az 5 yıl hapis ve 300 bin riyal para cezası veya iki cezadan birine çarptırılacağını aktaran Şelhub, söz konusu yasanın taciz suçuna teşvik veya yardım ve yataklık edenleri de kapsadığını sözlerine ekledi.