CEZAYİR (AA) - Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Emir Abdulaziz bin Suud, İran'ın bölgede özellikle Arap ülkelerine "apaçık müdahalelerde" bulunduğunu belirtti.

Cezayir'in başkentinde düzenlenen Arap Birliği 35. Dönem İçişleri Bakanları Konsey Toplantısı'nda konuşan Bin Suud, İran'ın bölgede yaptıklarının tehlikeli olduğunu ve karşı konulması gerektiğini dile getirdi.

İran'ın çeşitli ülkelere ve özellikle de Arap ülkelerine aşikar müdahalelerde bulunduğunu söyleyen Bin Suud, İran'ın aşırılık ve terör kollarıyla, bölgede istikrarın sarsılmasına ve toplumların parçalanmasına sebep olduğunu savundu.

Suudi Bakan, İran'ın güdümünde olduğunu iddia ettiği terör örgütlerine ilişkin ise "bu örgütlerin meşru yönetimlere meydan okumaya başladığına ve yönetimlerden egemenliği aldığına" dikkati çekti.

Cezayir'in başkentinde iki gün sürmesi planlanan Arap Birliği 35. Dönem İçişleri Bakanları Konsey Toplantısı bir günlük oturumun ardından sona erdi. Suriye'nin katılmadığı 21 Arap ülkesinin hazır bulunduğu toplantıda "terörle mücadelede iş birliği, aşırılık ve gayrimeşru göç" konuları tartışıldı.

- Toplantının sonuç bildirgesi

Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, "katılımcıların ulusal uzlaşı konusunda 'Cezayir tecrübesinin' reel bir örnek olduğu konusunda ortak görüşe sahip olduğu belirtildi.

Terör eylemlerinin hiçbir gerekçesinin olmadığı vurgulanan bildirgede, düşünce güvenliğinin sağlanması için internet aracılığıyla yaygınlaşan terör ve aşırılığa karşı Arap ülkeleri arasında koordineli olma çağrısı yapıldı.

Bildirgede ayrıca şu maddeler yer aldı:

Teröristlerin, ülkelerine geri dönüşleri sırasında sızmaların önlenmesi için sınır güvenliğinin artırılması, bunların ülke içindeki uyuyan terör hücreleriyle irtibatlarının takibi ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelenin güçlendirilmesi. Sanal alemdeki siber suçlara ilişkin yeni gelişmelerin takibi ve buna karşı ulusal yargının güncellenmesinin gerekliliği.