TAŞKENT (AA) – Tacikistan, 9 yıl aradan sonra Özbekistan'a yeniden elektrik ihraç etmeye başladı.

Son dönemde ikili ilişkilerinde büyük ilerleme kaydeden Özbekistan ve Tacikistan, sınır kapılarının karşılıklı açılması, 30 günlük vizesiz seyahat uygulamasının yürürlüğe konulması ve 25 yıl aradan sonra yeniden uçak seferlerini başlatmasının ardından elektrik enerjisi sistemlerini yeniden birleştirdi.

Tacikistan hükümetinden yapılan açıklamada, Regar ve Özbekistan'ın Gulça elektrik nakil hatlarının devreye alındığı belirtilerek, Tacikistan'ın Özbekistan'a elektrik ihraç etmeye başladığı kaydedildi.

Özbekistan'a yıl içinde toplam 1,5 milyar kilovatsaat elektrik satışı yapılmasının planlandığı vurgulanan açıklamada, Özbekistan'ın bir kilovatsaat elektrik için yaz aylarında 2 sent, kış mevsiminde de 2,5 sent ödeyeceği hatırlatıldı.

Tacikistan ile Özbekistan'ın 2009'da Orta Asya’nın birleşik elektrik sisteminden çıkmasının ardından iki ülke enerji sistemleri arasındaki bağlantı da kesilmişti.

Sovyetler Birliği döneminde kurulan ve bölgedeki ülkelerin bağımsızlıklarının ilk yıllarında da faaliyetini sürdüren Orta Asya Birleşik Elektrik Sistemi, Tacikistan'ın kuzey bölgelerine Özbekistan'dan, Özbekistan'ın güney bölgelerine ise Tacikistan'dan elektrik sevkıyatı yapılmasına imkan sağlıyordu.

Özbekistan ile Tacikistan arasında su ve enerji kaynaklarının kullanımı ve tartışmalı sınır noktaları nedeniyle uzun yıllardır süren gerginlik, Şavkat Mirziyoyev'in Özbekistan cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından azalmış ve ilişkilerde normalleşme süreci başlamıştı. İki ülke arasında 25 yıl aradan sonra uçak seferleri yeniden başlatılmış, son olarak da iki ülke arasında daha önce kapatılan 10 sınır kapısı yeniden faaliyete açılmıştı. Son olarak da iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak 30 gün boyunca vizesiz seyahat etmesi uygulaması yürürlüğe girmişti.