TAŞKENT (AA) - Tacikistan ve Özbekistan silahlı kuvvetleri, bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana ilk kez ortak askeri tatbikat düzenleyecek.

Tacikistan hükümetinden yapılan açıklamada, iki ülke silahlı kuvvetlerinin yıl sonuna kadar ortak askeri tatbikat yapacağı belirtildi.

İki ülke savunma bakanlıkları arasında ortak tatbikatın zamanlaması ve tatbikatta yer alacak asker ve askeri teçhizat sayısına ilişkin görüşmelerin devam ettiği belirtilen açıklamada, ortak tatbikatın Özbekistan veya Tacikistan'daki herhangi bir askeri alanda gerçekleştirilebileceği ifade edildi.

Ortak tatbikatın amacını terörle mücadelede iş birliği konusu oluşturacak.

İki ülke savunma bakanlıkları arasında geçen yıl iş birliği anlaşması imzalanmıştı.

Özbekistan ile Tacikistan arasında su ve enerji kaynaklarının kullanımı ve tartışmalı sınır noktaları nedeniyle uzun yıllardır süren gerginlik, son yıllarda azalmış ve ilişkilerde normalleşme süreci başlamıştı.

İki ülke arasında 25 yıl aradan sonra uçak seferleri yeniden başlatılmış, 10 sınır kapısı yeniden açılmıştı. Son olarak da iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak 30 gün boyunca vizesiz seyahat etmesi uygulaması yürürlüğe girmişti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, geçen ay Tacikistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin 27 anlaşma imzalanmıştı.